Matični odbor državnega zbora za zavrnitev razpisa referenduma o zakonu o zakonski zvezi

© Denis Sarkić

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide državnemu zboru predlaga, naj zavrne razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, saj je ustavno nedopusten. Predlog sklepa o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je skupaj z zahtevo za sklic izredne seje v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, na koncu pa so se z dopolnitvami k predlogu uspeli uskladiti tudi s stranko SMC. Z zavrnitvijo, o kateri bo DZ odločal na četrtkovi izredni seji, bi se zaustavilo tudi zbiranje podpisov za referendum.

Člani odbora so na seji nekoliko spremenili ime in besedilo prvotnega predloga sklepa. O teh dopolnilih so se predlagatelji že pred sejo uskladili s poslanci stranke SMC. Poslanci SMC namreč podpisov pod zahtevo za sklic izredne seje niso dali, so pa novelo na glasovanju v DZ podprli. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da so dopolnila pripravili na podlagi temeljitega strokovnega premisleka in dialoga. V SMC pozdravljajo odločitev ostalih sopodpisnikov dopolnil. »S tem smo pokazali, da se zmoremo povezati v široko koalicijo, ki ščiti, zagovarja in varuje temeljne človekove pravice. Verjamemo, da takšne rešitve in pristopi k reševanju družbenih dilem zagotavljajo pogoje za odprto in enako družbo posameznikov v državi,« je dejala.

K besedilu o nedopustnosti referenduma so tako dodali pojasnilo, da se razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zavrne in da se z dnem sprejetja tega sklepa 35-dnevno zbiranje podpisov za referendum, ki se je začelo v ponedeljek, zaustavi.

Prav tako so k predlogu dodali po njihovem mnenju jasnejšo obrazložitev podlage za sprejem sklepa že v času zbiranja podpisov. Kot navajajo, ta temelji na 21. členu zakona o referendumu in ljudski iniciativi, po katerem lahko omenjeni sklep sprejmejo že v času zbiranja podpisov za referendum. Ob tem so spomnili, da je o tem, ali mora DZ s svojo odločitvijo počakati na vložitev zahteve za razpis referenduma, že odločalo ustavno sodišče.

Da ima predlog sklepa pravno podlago v ustavi, meni tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Kot so pojasnili, lahko DZ zavrne razpis referenduma, če meni, da se z zakonom odpravljajo protiustavnosti na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, to pa lahko stori že v času zbiranja podpisov za referendum ali v sedmih dneh po koncu zbiranja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.