Tamara Kajtazović

8. 5. 2015  |  Mladina 19  |  Svet

Zibelka libertarianizma

Nova državica na meji med Hrvaško in Srbijo

Sredi aprila je češki politik Vit Jedlička odpotoval na mejo med Hrvaško in Srbijo, na sedem kvadratnih kilometrov veliko območje, ki naj bi bilo zaradi nerešenih mejnih sporov nikogaršnje ozemlje. Tam je ustanovil državo Liberland. Ta vabi ljudi, ki »spoštujejo druge ljudi in njihova mnenja ne glede na raso, narodnost, usmerjenost ali vero; spoštujejo zasebno lastnino, ki je nedotakljiva; nimajo komunistične, nacistične ali druge ekstremistične preteklosti in niso bili kaznovani«. Po novici o ustanovitvi Liberlanda, ki se je po spletu razširila kot virus, je Jedlička v nekaj tednih dobil več kot 300 tisoč prošenj za državljanstvo z vsega sveta.

Med novopečenimi »državljani« je tudi Slovenka Dorotea Pospihalj, ki živi v Londonu in je s prijateljem odšla v Liberland, ker želita biti dejavno udeležena pri oblikovanju nove države. »Ljudje, ki se zanimajo za državljanstvo, so večinoma mladi, zelo odprtega uma, poklicni strokovnjaki, ki bi radi razvijali svoje dejavnosti v najboljših razmerah,« razlaga. Liberland je zasnovan na ideologiji neposredne demokracije, in kot pravi mlada Slovenka, se bodo osredotočili na enakopravnost in gradnjo neodvisne družbe, kjer bodo spoštovane in dobrodošle vse kulturne razlike.

A s konservativnim Jedličko na čelu Liberland ni le poskus vzpostavitve države z neposredno demokracijo. Ustanovitelj in predsednik Liberlanda je oboževalec britanskega evroskeptika Nigla Faragea, katerega govore prevaja v češčino in objavlja na svojem kanalu na YouTubu. Jedlička si je že na Češkem prizadeval za državo s čim manjšo močjo vlade, majhno obdavčitvijo ter čim večjim spoštovanjem zasebne lastnine, sedaj pa to uresničuje v Liberlandu. Pravzaprav gre za poskus vzpostavitve Hongkonga na Balkanu.

A zibelki libertarianizma se obeta dokaj črna prihodnost. Hrvaška je v zadnjem času okrepila mejni nadzor in Liberlandovcem preprečila dostop do državnega ozemlja, strokovnjaki pa mikrodržavici ne napovedujejo svetle prihodnosti, saj bo težko pridobila širše mednarodno priznanje. V Srbiji so Liberlandovcem sicer dovolili odpreti častni konzulat, kjer sedaj deluje Liberlandova »vlada v izgnanstvu«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.