Klemen Košak

31. 7. 2015  |  Mladina 31  |  Politika

Podporno osebje

Novi sindikat javnih uslužbencev želi odpraviti največje nepravilnosti

Plačna skupina J je sindikat ustanovila 9. julija na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Mariboru. Gre za delavce v »spremljevalnih« oziroma »podpornih« poklicih, ki pogosto dobijo minimalno plačo tudi po tem, ko večkrat napredujejo.

Plačna skupina J je sindikat ustanovila 9. julija na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Mariboru. Gre za delavce v »spremljevalnih« oziroma »podpornih« poklicih, ki pogosto dobijo minimalno plačo tudi po tem, ko večkrat napredujejo.
© Gregor Mlakar, STA

V plačnem sistemu javnega sektorja je 65 razredov, a prvih 16 prinese zgolj minimalno plačo. Ta anomalija plačnega sistema javnih uslužbencev je mogoča zaradi vseslovenske plačne anomalije, pojasnjuje Gvido Novak, ki vodi Sindikat vojakov in Konfederacijo slovenskih sindikatov, ki združuje še nekaj sindikatov. »V Sloveniji sploh ne bi smeli govoriti o minimalni plači, ampak o minimalnem dohodku,« pravi.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Klemen Košak, novinar, Mladina

  Podporni delavci

  V članku Podporni delavci, ki je bil objavljen v 31. številki Mladine, sem zapisal, da lahko poslovni sekretarji v javnem sektorju v teoriji napredujejo do 26. plačnega razreda, a se v praksi vsi upokojujejo v 21. plačnem razredu. Pravilno bi bilo reči, da lahko poslovni sekretarji v teoriji napredujejo do 31. plačnega razreda, a se v praksi vsi upokojujejo v 26. plačnem razred... Več