MLADINA Trgovina

Heni Erceg

1. 7. 2016  |  Družba

Dubravka Ugrešić

Pisateljica

Dubravka Ugrešić, pisateljica

Dubravka Ugrešić, pisateljica
© Joseph Kiraly

Pisateljica Dubravka Ugrešić se je rodila v Zagrebu in tam je 20 let, do leta 1992, predavala na Filozofski fakulteti. Tega leta je za nemški časnik Die Zeit napisala ironično besedilo o spominkih Čisti hrvaški zrak? Laže se diha in zaradi njega postala tarča hrvaške nacionalistične desnice. Potem ko je bil v Globusu objavljen članek Čarovnice iz Ria, katerega avtor je njo in še nekaj hrvaških pisateljic in novinark razglasili za »dobičkarice komunizma«, ki »posiljujejo Hrvaško«, in jih oblatili še z več drugimi podobnimi izrazi, pa se je izselila iz domovine in od takrat živi v Amsterdamu. Njene knjige in eseji – Ministrstvo bolečine, Brezpogojna vdaja, Kultura laži, Napad na minibar in drugi – so prevedeni v vse evropske jezike, poleg tega je dobitnica številnih mednarodnih nagrad. V esejih se najpogosteje ukvarja z vprašanji pregnanstva, identitete, s kulturo družbene laži ... V njih je vedno izrazito kritična do vsakršnega nacionalizma in pojavov fašizma v Evropi. Je dobitnica letošnje vilenice, ene najpomembnejših slovenskih književnih nagrad.

Kako začeti intervju s pisateljico, žensko, izseljenko, ki že 23 let živi zunaj Hrvaške? Nemara kar s čim vsakdanjim in precej vljudnostnim: kako živite v Amsterdamu? Od česa? Lahko nekdo, ki je tako »izključujoč« in »neprilagodljiv« kot vi, živi od književnosti? Prav s takimi oznakami se na Hrvaškem že več kot dve desetletji upravičuje preganjanje »izdajalcev«, kritikov vladajočega nacionalizma.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.