8. 7. 2016  |  Mladina 27  |  Konzum

Dobro jutro, Vietnam!

Ngon, Maribor

  • ocena: 4 / 5

Pho z govedino

Pho z govedino

Spomladanski zavitki

Spomladanski zavitki

Vietnamska restavracija Ngon
Koroška cesta 17, Maribor
Tel.: 040 146 511 

Ambient: svetel prostor z visokimi mi- zami in stoli ter pregledom nad kuhari- jo, ki se dogaja na štedilniku in pultu za šankom

Napitki: osvežilno vietnamsko pivo Sai- gon (kljub apetitom Heinekena in Ja- poncev še vedno v državni lasti), po- skusiti velja tudi vietnamsko »drip« ro- busto s kondenziranim mlekom

Dostopnost: parkirajte kje v mestu in se sprehodite do Ngona, v katerega lahko z ulice brez zaprek vstopijo tudi gibalno ovirani

Fino:ribja juha z rezanci
pho z govedino
piščanec z limonino travo

Ne tako fino:spomladanski zavitki

Velika skodela phoja z govedino stane 5 evrov, pečeni rezanci s svinjino 4,8, štirje pomladanski zvitki 4,5, piščanec z limonsko travo 6, che banana pa 2,5 evra.

»Imamo kandidata za generalnega sekretarja OZN; seveda nas zanima, kaj in kako po svetu jedo,« je na delegatsko vprašanje o zadnje čase opaženi usmeritvi Konzuma v preverbo ponudbe svetovnih kuhinj odgovoril razvojni strateg pričujoče rubrike. A pridodal, da gre pravi razlog za niz glokalnih zapisov iskati v dejstvu, da se je v domovini pojavila nova generacija avtohtonih kuharjev, ki v praviloma majhnih pogonih zelo zagnano, iskreno in cenovno dostopno poustvarjajo pristne okuse svojih domovin: priden tajski par po umiku slovenskih partnerjev v bolj fancy & fusion kuharijo na mestu starega Chuty’sa razturava naprej pod imenom On Thai, Shin Sato z japonsko druščino v centru Ledina predstavlja čisto nove vidike japonske kuharije, mehičani v BS-u okusno polnijo street-style takose, že kar nekaj časa pa smo dobivali namige o vietnamski restavraciji Ngon v Mariboru.

Edino, kar lahko zamerimo našim doušnikom, je, da nas v Ngon niso nagnali že prej – že poslušanje čebljajoče predstavitve jedilnika iz ust simpatične lastnice/kuharice/natakarice je bilo fino, ko pa je po grlu stekel vietnamski pirček in smo v gosto omako iz arašidov pomočili prve grižljaje (sicer malo pregumastih in pretesno zvitih) poletnih zavitkov, v sladko čilijevo salso pa krasne, hudo hrustljave ocvrte pomladanske zavitke z umamijasto svinjino, smo si prav po slovensko fovšljivo zaželeli, da bi ta plac stal bliže naše baze.

V Ngonu ne ubirajo bližnjic – vse jušne osnove počasi in z andohtjo skuhajo sami, kar je v kuhinji, ki temelji na skodeli močne juhe z rezanci, mesom in zelenjavo, ključnega pomena. In pho z govedino, ki ga je moč iz velike skodele posrebati v Mariboru, je vrhunski! Meso je mehko, zelenjava hrustljava, široki rezanci ravno prav skuhani, plasti okusov in arom se prepletajo, zazna se kanček sladkastega cimeta, in bolj ko se jedec približuje dnu skodele, močnejši in intenzivnejši so okusi. To velja tudi za ribjo juho, v katero poleg koščkov bele ribe, velike kozice in lignjev vložijo še krasne pocvrte ribje polpetke. Ngon nas je navdušil tudi z različicami rezancev – ni namreč vsak nudl enak drugemu nudlu: v phoju so širši, tisti praženi z dišečo marinirano svinjino tanki kot laski, oni v ribji juhi so nekje vmes, tisti, ki jih s piščancem, mariniranim v limonini travi, hrustljavo ocvrtimi koščki riževega testa, arašidi in zelenjavo gost sam vmeša v neke vrste toplo-hladno solato, pa so spet nekaj posebnega. Tako kot v kokosovem mleku in tapioki skuhana banana, ki jo potem še potresejo s praženim sezamom in arašidi, ali pa vietnamska kava – nenavadno močna robusta, ki se skozi cedilce počasi preceja na kondenzirano mleko na dnu kozarca in ustvari kofetni napitek, kot ga še nismo okusili.

Ker še nisem bil v Vietnamu, težko sodim o avtentičnosti kuhinje v Ngonu, a če je v Vietnamu tako prijetno in okusno, kot je tu, potem je to ena fejst destinacija. Še več takih!