Uredništvo, STA

11. 9. 2017  |  Politika

Primčev GOD ne bi prišel v parlament

Glede na Delovo zadnjo anketo ima še vedno največjo podporo Janšev SDS, najmanjšo pa Primčev GOD

Časnik Delo je ponovno opravil vsakomesečno javnomnenjsko anketo in tako kot vse mesece v zadnjem letu je na vrhu opozicijska SDS, ki je tokrat po anketi Dela povečala prednost pred zasledovalci za šest odstotnih točk in bi jo volilo 18,6 odstotkov vprašanih. Sledi SD, ki je rezultat izboljšala za dve odstotni točki in ima 12,5-odstotno podporo, na tretjem mestu je SMC, ki bi jo volilo devet odstotkov vprašanih, piše Delo. Sledita Levica s 7,7-odstotno podporo in NSi, ki si je v primerjavi z avgustom tudi povečala podporo za dve odstotni točki na 7,3 odstotka.

V parlament, če bi bile volitve v nedeljo, bi se uvrstili še stranka DeSUS (pet odstotkov) in neobstoječa stranka, ki jo v anketi vodijo pod oznako nobena, ko anketiranci izjavijo, da ne bi volili nobene od navedenih strank.

Med zunajparlamentarnimi strankami, blizu praga za vstop v državni zbor, sta SLS in tudi stranka Zeleni Slovenije - dosegli sta 2,8- oziroma 2,7-odstotno podporo. Stranka Gibanje za otroke in družine ima po tokratni anketi nižjo podporo (1,7 odstotka). Volitev se ne bi udeležilo 10,9 odstotka vprašanih, katero drugo stranko bi jih volilo 9,7 odstotka, 6,7 odstotka pa je neopredeljenih.

Zadovoljstvo z delom vlade se v primerjavi z avgustom ni bistveno spremenilo, prisodili so ji srednjo oceno 2,58. Kot pozitivno ga ocenjuje dobrih 13 odstotkov anketiranih, negativno pa 43 odstotkov. Srednja ocena dela državnega zbora pa je 2,52 in je nekoliko boljša kot mesec prej.

Pretres na barometru priljubljenosti politikov je povzročila uvrstitev Marjana Šarca na lestvico, piše Delo. Avgusta so ga anketiranci izbrali kot tistega, ki se jim zdi primeren za ocenjevanje, in takoj ko se je pojavil na seznamu politikov, se je zavihtel pod sam vrh ter se uvrstil tik za Borutom Pahorjem.

Zmago Jelinčič in Janez Janša se poslavljata z lestvice najbolj priljubljenih politikov.

Za njima se zvrsti tradicionalen seznam politikov od Violete Bulc do predzadnjega Matjaža Hanžka. Zmago Jelinčič in Janez Janša, ki sta se uvrstila za njim, se z lestvice poslavljata. Prihodnji mesec se na barometer vračata Zoran Janković in Alenka Bratušek.

Spletno in telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 31. avgustom in 7. septembrom na reprezentativnem vzorcu 1009 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Aleš Primc in njegova stranka GOD se z Angelco Likovič podajata tudi na predsedniške volitve. Na letaku so kandidatkine zapovedi.

Aleš Primc in njegova stranka GOD se z Angelco Likovič podajata tudi na predsedniške volitve. Na letaku so kandidatkine zapovedi.
© GOD

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.