MLADINA Trgovina

Mariborska bolnišnica na intenzivni negi

Spoštovani gospod Jager, če ne bi že od leta 1986 redno prebiral tednika Mladina, me morda ne bi tako prizadele nekatere neresnice in insinuacije, ki jih navajate v članku »Mariborska bolnišnica na intenzivni negi«. Prizadete se počutijo tudi moji sodelavci, ki se že leta iz dneva v dan trudijo, da bi Medis deloval čim boljše, kljub kroničnemu pomanjkanju sredstev.

Ali se vam zdi, da lahko trdite, da je računalniški program Medis neučinkovit na osnovi ene opombe, da manjka en kontrolni izpis (različnih kontrolnih izpisov je v Medisu nekaj sto). Uporabnik bi moral po ustaljeni poti pomanjkljivost javiti v Center za informatiko (CZI) in bi bil problem že davno rešen. Če vemo, da z Medisom redno dela okrog 1.600 ljudi (od zdravnikov, sester, administratork, do fakturnega, plansko analitskega in ostalih oddelkov), se mi zdi omemba ene pomanjkljivosti bolj pohvala kot pa graja programu. Morda ne veste, ampak Medis pokriva vso osnovno dejavnost UKC Maribor. Od sprejema pacienta, branja KZZ, vnosa obiskov, storitev, diagnosticiranja, izmenjevanja podatkov z RTG, laboratorijem, transfuzijo, nuklearno medicino … do fakturiranja (ZZZS, Adriatic, Triglav, Vzajemna, samoplačniki), priprave številnih statistik za MZ, NIJZ, WHO itd., kot tudi internih pregledov v obliki izpisov ali OLAP orodij. Vanj so vključene vse komponente eZdravja (eRecept, eNaročanje, eCepljenje, Centralni register pacientovih podatkov …). Letno se v Medis zabeleži okrog 500.000 obravnav pacientov. V Medisu so podatki o vseh obravnavah pacientov od leta 1995 naprej. Zdravniku je torej na voljo kompletna kronologija pacientovih bolezni, kar predstavlja neprecenljivo vrednost pri zdravljenju pacienta. Sistem dela po principu 24/7 vse dni v letu. Ne spomnim se, da bi že kdaj prišlo do ne planiranega izpada. Gre torej za zelo kompleksen sistem, katerega vzdrževanje zahteva ogromno vsebinskega in programerskega znanja. V Sloveniji ni veliko tako kompleksnih programov (namenjeni bolnišnicam so še trije).

Označili ste nas za »sumljivega dobavitelja groteskno zastarele informacijske opreme«, ki je »drago prodal bolnišnici zastarel program«.

Verjetno niste vedeli, da je UKC Maribor lastnik Medisa. Situacija, da je bolnišnica lastnik programa, je v Sloveniji unikum. Kombinacija sploh ni slaba, kajti v UKC Maribor je ogromno strokovnega znanja, mi pa ga znamo preliti v program. Medis uporabljata še dve drugi bolnišnici, UKC Maribor pa iz naslova lastništva dobiva določne tantieme. Kako bi lahko imela Pinna monopolni položaj, kot navajate, če ni lastnica Medisa. UKC Maribor ima v rokah škarje in platno. Lahko še naprej sodeluje s Pinno, lahko zaposli svoje ljudi, podpiše pogodbo s kom drugim, vrže Medis stran in kupi program od koga drugega. UKC Maribor se je že pred leti odločil za sodelovanje z nami zaradi najnižjih stroškov in ne zato, ker smo si všeč. Prosim, preverite na ERAR-ju, kakšni so stroški na zaposlenega v drugih bolnišnicah za primerljive programe. Če se boste odločili za poglobljeno analizo, boste ugotovili, da znašajo stroški vzdrževanja Medisa okrog 50 centov (bruto) na obravnavo pacienta.

Glede zastarelosti programa: gospod Dobnikar je lepo povedal, da so aparati stari, ampak delujejo. Tudi za Medis velja enako. V času nastanka leta 1999 je bil najmodernejši program v Sloveniji. Kasneje je bil redno vsebinsko nadgrajevan in mu v tem pogledu ne manjka kaj dosti. Za tehnološko posodobitev pa, podobno kot pri aparatih, ni bilo nikoli denarja – pač po principu: saj deluje, zakaj vlagati. Na srečo je že pred prejšnje vodstvo ugotovilo, da obstaja tveganje in je, kot dobremu lastniku pritiče, namenilo sredstva za prenovo. Ta se izvaja že od junija 2016 in bo končana junija 2020. Takrat bo imel UKC Maribor spet program, napisan v najmodernejši tehnologiji.

Še beseda o referencah, ki jih baje v vseh letih nismo uspeli pridobiti. Če navedem samo nekaj največjih podjetij: SB Ptuj, URI Soča, Slovenija transplant (povezava z EuroTransplantom), Pošta Slovenije, ZZZS, Vzajemna, Triglav, Adriatic Slovenica, Elektro Ljubljana, ELES … Toliko o tem. V petek zjutraj si spet skuham kavo in počakam na vaš »Sound cloud«, da izvem, kaj bo v novi številki Mladine.

Lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.