Ivan Ilovar

 |  Mladina 7  |  Konzum

Gostilna Miklavčič, Velike Bloke

Po sledovih želodca

od šanka

od šanka
foto: Pastirica

Do Velikih blok še najbolj samoumevno pridete iz Nove vasi na Blokah, v vasi pa boste težko zgrešili Miklavčiča, ki ima odprto od desetih dopoldne do desetih zvečer, ob ponedeljkih pa preverja, kako zorijo želodci.
Telefon: 01 709 80 40.

Specialitete:
domač kruh in suho mesovje,
v sezoni koline,
konec tedna pečenke in krače,
štrudlji.

Vina:
piten sivi pinot in pozimi dosti prehladen cabernet sauvignon.
Za gretje brez težav poskrbijo sadjevec, slivovka ter brinjevec.

Obed pri Miklavčiču nas je stal malo čez 20 € po osebi.

Do Miklavčiča nas je tokrat pripeljal želodec, v prvi vrsti tisti notranjski, po katerem naj bi tu sloveli, svoje pa je k izbiri mesta za nedeljsko objedanje prispeval za cerkniški turizem nadvse usoden datum. Se na pustno nedeljo prikuri tudi pod rezervnimi kotli, se v njih kuhajo prigodne jedi? Usodni dan se je vsekakor poznal jedilniku in jedilnici dobro obiskane, tam okoli šanka in kuhinje z desetletji delovanja patinirane oštarije z novokomponiranim prizidkom. In se je, ob pristavku, da promet v glavnem sestoji iz kosil in da ni opaziti zagnanosti glede toplih predjedi, dalo tudi kaj izbirati. Ilovarjev kvintet je za začetek izbiral kar med sušenimi mesninami gospodarja, bil v glavnem zadovoljen, tudi z mlečnim kruhom iz pečice, a ravno pri notranjskem želodcu se je vsem zataknila sodeč po vonju prav ribja kost v grlu. Dobro, zgodi se, da se kaka klobasa, salama, želodec, usmradi in da je ne povohajo niti v kuhinji, zgodi se, da ata Ilovar iz firbca vseeno poje ta fishy vzorec in ga ponoči vijači po prebavilih. Ampak pripomba ob zamenjavi oporečnega želodca, češ, da sicer po mnenju domačih z njim ni nič narobe, je tako neustrezna kot nepotrebna. No. Kljub nekaterim folklornim prvinam in nekaterim spodrsljajem, naj poleg želodca omenimo še medlo govejo juho, tenak kos suhe telečje pečenke in predvidljivo zagatno košuto, kljub deljenemu mnenju kolega inženirja, smo mnenja, da je moč pri Miklavčiču vsaj preživeti, če že ne vseskozi uživati. Držite se kuhane svinjske krače s sveže naribanim hrenom, fejst prekajene klobase, primite se za kak doma pečen krof ali bogat štrudelj, naročite, naj Vam ogrejejo črno vino, pa bo šlo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: