Ivan Ilovar

 |  Mladina 50  |  Konzum

Gostilna Križada, Neblo

Giro di Brda: pri voljnem florentincu

na položaju

na položaju
foto: Pastirica

 

 

Gostilna Križada, Neblo

Zapeljite se v Goriška Brda tja do Dobrovega in sledeč smerokazom naprej proti Neblu, Križada stoji tik ob tamkajšnjem križišču in kuri pod žarom ob petkih, sobotah in nedeljah okoli kosila in večerje, vmes pa mamce iz kuhinje rade vidijo, da jih pustite na miru.

Pred obiskom obvezno zavrtite številko 05 395 91 56 in izrazite svoje želje.


Specialitete:

domač kruh in suhe mesnine,

njoki, pašta in idrijski žlikrofi lastne proizvodnje,

florentinci in biftki in piščanci in svinjske ribice z žara,

orehovi štruklji.

 

Vina:

odprt merlot in tokaj, pardon, sauvignonasse, ter vrsta buteljk sveže in starane linije.

Za žganjeljube poskrbita zeliščna grappa ali orehovec, za premor limonin sorbet.

 

V Križadi je moč uživati tudi za manj od 40 € na osebo.

Med gostinci, posebej tistimi ambicioznejšimi, seveda ne vlada nič manjša konkurenca kot med drugim ljudstvom, tako da od njih ata Ilovar sila redko prejme kakršnokoli priporočilo. A ga je zato tembolj vesel, kakor je vesel posrečene domače oštarije v Brdih, kjer je marsikdo na škodo domačnosti povzel šege in vrednote svojih uspešnih strank. V Križadi zaenkrat še ni sledu o pregnanih arhitekturnih in notranje urejevalnih posegih, zato pa družinska oštarija, ki kot nadgradnja vinogradniške kmetije obratuje le konec tedna, čisto obvlada osnove, primerno posodo, prtovje in steklenino, umetnost hitre, poznavalske in obenem tople strežbe, svetlobo in vzdušje. Za nedeljsko vzdušje sicer mimogrede poskrbi polna soba italijanskih jedcev, pa tudi dišave z odprtega ognjišča, kjer se vsevdilj popoldneva suče v belo haljo napravljena mamca, prispevajo svoje. Veliko požeruhov bi bilo izmed vrste jedi, ki si jih je privoščil Ilovarjev septet, zadovoljno že z domačim kruhom in izjemno vratovino, z verodostojnimi idrijskimi žlikrofi, skutnimi ravioli, čvrstimi njoki, s pašto, ki jo mesijo doma, najsi jo krijejo z maslom, prekajeno ricotto, trevigianom in klobaso ali z nič smetanastimi jurčki. Mirno bi srebali breskov odprt tokaj, bezgovo buteljčno rebulo ali kaj drugega iz kleti gospodarja in otrebajoč si zobovje čakali na glavnino, po kateri Križada upravičeno slovi. Še najbolj po voljnem, sočnem in do pičice natančno pečenem florentincu, ki je v najboljše potrdilo šefovega mesoznanstva in spretnosti ter izkušenj tiste mamce ob gradeli. Vse drugo, najsi gre za primarnemu užitku v mesovju podrejeni solatni bar, za umetni čokoladni preliv preko sladic, za v mikrovalovki pogreto gibanico ali za bolj simbolične kot resnično učinkujoče drobce začinke, ki so jih najbolj zoprni člani odprave izbrskali iz omake, je prejkone drugotnega pomena. Po domače v Brdih. Da se le ne primeri kak konceptualni premik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: