15. 6. 2011  |  Mladina 44  |  Konzum

Izletniška kmetija Bitenc, Briše

V rezervatu

 • ocena: 4 / 5

bitenčevi razgledi

bitenčevi razgledi
foto: Pastirica

 

Do Polhovega Gradca boste menda znali najti pot. Potem zavijte levo proti Prapročam, kmalu sledi vas Briše, kjer vas proti Bitencu, le par korakov od glavne ceste, usmerijo lični smerokazi. Pri Bitencu imajo za goste odprto konec tedna, glede tople hrane pa se velja prej pozanimati na številki 01 36 455 48.

Specialitete:

domač kruh in ocvirkovca, pečenke in koline s praženim krompirjem, ajdovimi žganci, kislim zeljem ali repo, štruklji in štrudlji.

Vina:

odprto belo, cvičk in cabernet sauvignon. Poleg gladkega sadjevca so žganjeljubom na voljo še v žganju namočene slive in borovnice ter brinjevec od soseda.

Pri Bitencu smo bili povsem zadovoljni za nekaj čez 20 € na osebo.

Na tisto nedeljo oziroma že v soboto se je Ilovarjev ata znašel v precepu: ker je bilo treba poskrbeti za z mestno hrano pomehkužena prebavila enega izmed udeležencev odprave, bi jo veljalo udreti na podeželje, po drugi strani pa na podeželju, kjer se na dan mrtvih navadno spominjajo preminulih svojcev, ni bilo najti ponudnika. Z eno izjemo, ki je tičala v le pet pedi od prestolnice oddaljenem polhograškem rezervatu za domač špeh, salame in seveda koline, ki so se priporočale v prvo letošnjo pokušino. Četudi ni bilo nobene druge naročene druščine in so domači fantje začeli šele pozneje kapljati v hišo na šilce močnega, četudi nam je prijazna gospodinja kuhala à la carte, ni bilo čutiti pomanjkanja volje in potrpljenja. In okusa, s katerim je prepričala z imena vrednim sirom, sveže naribanim hrenom in doma vloženo zelenjavo spremljena bera sušenega mesovja, tako da se je Ilovarjev kvartet ob pitnem cvičku še najbolj vneto menil, ali je treba domač kruh res zoreti v plastičnih vrečkah in ali se salame spričo nesporne kvalitete ne bi veljalo lotiti z nožem namesto z mesoreznico. Teman ton polnovredne goveje juhe ni zmotil užitka ob srebanju in grizljanju debelo valjanih rezancev, v ritmu, ki se je skladal s zmožnostmi kvarteta, pa ji je sledila glavnina, hrustljavo zapečene in glede začimb uravnotežene krvavice, pečenice, ki pozneje niso kvarile atmosfere v službenem volvu, sipki ajdovi žganci, zgledno očebuljen restan krompir in še ne dovolj kislo zelje. Če seštejemo vtise, se Bitenčevini pozna bližina prestolnice in turistično razviti okoliš ter bo s svojo glavno panogo, pošteno domačo košto, ki pretežno izvira iz hleva domačije, težko razočarala. Ko bi se ognili pogrevanju sicer vseh časti vredne ocvirkovce, pa tudi ne bi nikomur ocvirk z brade padel. Blizu, preprosto, domače.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €