|  Mladina 48  |  Konzum

Gostilna Štorovje: Šentvid pri Stični

Nazaj v povprečje

  • ocena: 3 / 5

objekt

objekt
foto: Pastirica

Ob cesti med dolenjskim in litijskim koncem, torej med Radohovo vasjo in Litijo, ne morete zgrešiti Štorovja, kjer ne ugasnejo peči niti en dan na teden, navadno delajo od desetih dopoldne do desetih zvečer, ob sobotah pa se protokol zavleče tja do polnoči. Telefon: 01 7885 063.

Specialitete:

šunka s hrenom, koline in pečenke.

Vina:

v Štorovju teče po grlih cvičk, po kapilarah pa oster sadjevec.

Karkoli boste počeli, boste v Štorovju težko zapravili 20 € po osebi.

Ker ni, da bi bil na Dolenjskem preveč izbirčen, smo imeli vsa ta leta Štorovje, veleoštarijo za prehranjevanje posameznikov, družb, birm in kompletnih porok, kar v čislih. Saj se nas je okoli ust še držala mast njene žlahtne šunke, saj je ceniti, če kje dobiš tako sočno svinjsko pečenko, tako piten cvičk in vlada tako domačno vzdušje, s starosto šefom in prekaljenim natakarstvom vred. Minimalizem ponudbe gor ali dol, vodometi ali poročne hale, bili bi zadovoljni. A leta tečejo in v Štorovju niso izpilili forme, temveč popustili vajeti in obveljali za lep primer povprečne slovenske oštarije. V kateri ni računati, da bi jedli domač kruh ali primerno oster hren in v kateri niti šunka - tokrat brez slastne mastne obrobe - ne izstopa. V s krompirjem zgoščeni gobovi juhi najdeš šampinjone, če rečeš, da bi solato, ti, kakor se navadno zgodi v oštarijah brez občutka za sočivje, prinesejo mešano, zaradi mesovja pa nam tisto nedeljo tudi ni bilo, da bi si vihali muštace. Ata Ilovar je kljub vsemu pričakoval, da bo v Štorovju užival, pa je le pojedel. Sočnejšega izmed dveh kosov svinjske pečenke, zašpiljeni rep okusne, a do paštete zmlete krvavice, dober vzorec drobeče se pečenice in večino ocvirkov s kislega zelja in praženega krompirja. Brez packarije, a tudi brez kakršnegakoli presežka. Lahko hrana utrudi? Lahko. Kadar ima srečo, Ilovarjev trio rade volje tudi pretirava, si po obedu rahlja pas, vso pot nazaj kruli od potešenosti, ves večer premleva situacijo in ves ponedeljek prisega, da se bo drugič ravnal po načelih zdravega prehranjevanja, tu pa je bil čisto sit že pred koncem za porcijo narezka razširjenega nedeljskega kosila. Bi v Štorovju, kjer so nekoč pekli celo potico, naklonili gostom tudi kaj drugega razen palačink?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: