|  Mladina 44  |  Konzum

Gostilna Pri Kajbitu: Zminec

Pri domini

gorenjska gibanica

gorenjska gibanica
foto: Pastirica

 

Kajbi je prva gostilna od Škofje Loke proti Poljanski dolini, čez teden obratuje od devetih zjutraj do petih popoldne, ob petkih in sobotah potegne do enajstih zvečer, ob nedeljah pa zapre že ob devetih zvečer. Telefon: 04 512 67 00.

Specialitete:

goveja juha, nedeljske pečenke in štrudlji.

Vina:

litrski odmerki cvička, refoška, janževca... Edino, kar lahko tu nanesete na zob, je po hruškah dišeči, nizkoalkoholni sadjevec.

Pr Kajbet smo pohiteli za manj od 15 € po osebi.

Ker smo s sončne Gorenjske prejeli konkretnejši namig, se je Ilovarjev trio tisto nedeljo namenil v priljubljeno, skoraj dvestopetdeset let staro loško oštarijo. Pri Kajbitu, kakor se imenuje obrat, od znotraj verno ustreza liku domače gostilne, s fotografijami muštacastih ranjkih lastnikov, uokvirjenimi plakati v slavo Francu Jožefu, prti in pohištvom vred, vse tja od šanka pa se ob nedeljah širi tek vzbujajoč vonj po goveji juhi. Čeprav je Ilovarjev trio računal, da se v trdnjavi tradicije ne bo zadržal več kot dvakrat dlje od normalnih strank, pa ga je vendarle pretreslo doživetje s prvo in edino natakarico. Kajbi se je namreč ob nedeljah posvetil edinole tistemu, kar naroča večina gostov, torej nedeljskemu kosilu, zatorej je vsako povpraševanje po jedeh izven zadanega okvirja, po kaki suhi klobasi v zaseki za predjed, pa tudi po vrstah žganjic in poreklu vina, odveč. Saj nanj ne dobiš navdušenega odgovora, saj se lahko dvigne obrv. Ločanom tako draga maksima hitro in poceni pa se, veliko bolj boleče, pozna tudi v kuhinji, ki si je našla zdravo osnovo v prvovrstni goveji juhi in bi znala na tej osnovi predložiti čisto okusne jedi, pač prosto po Ivačiču, kakor je pripomnil kolega inženir. Ko seveda le-te jedi ne bi bile zaradi nuje in hitrice pripravljene že dopoldne, zaradi česar trpi tako sočnost telečje in svinjske pečenke kot skorjica na krvavici, v zadnji instanci pa tudi prebavila, ki morajo tako hitro prebaviti tako obilen odmerek. Kljub temu, da Pri Kajbitu nismo zaznali umetnih primesi, kvečjemu v teh težkih časih presenetljivo kondicijo njegovih štrudljev, kislega zelja in ajdovih žgancev, bi se staroslavna oštarija morala odreči smetenju gobove juhe s šampinjoni in kuhani zelenjavi iz zmrzovalnika, da ne govorimo o pomanjkanju ocvirkov, ki kot kaže pesti Ločane. Se je tu pred leti res mudil eden redkih rajželjcev na Slovenskem?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: