16. 6. 2011  |  Mladina 34  |  Konzum

Gostilna Pod Krvavcem, Grad

Pri evropskem prvaku

 • ocena: 4 / 5

podkrvavška idila

podkrvavška idila
foto: Pastirica

 

Proti Krvavcu kažejo znaki z gorenjske avtoceste, sledite jim vse do najvišjega vodometa. Postrvi skačejo izpod njega v ponev od poldneva do pol desetih zvečer, ob petkih do enajstih zvečer, v nedeljo od enajstih do šestih popoldne, v ponedeljek pa nabirajo kilograme. Telefon: 04 25 25 700.

Specialitete:

 postrvi iz lastnega bajerja tako ali drugače, sezonsko jurčki, radič z vrta, višnjeva pita, krače po naročilu.

Vina:

pestra izbira ne tako razvpitih buteljčnih vin iz vseh koncev domovine, tudi kakšen Šturm, Krapež ali Brandulin. Žganjeljubom bo pel fejst domač sadjevec, sladki napoj iz macesnovih vršičkov in grenka srčna kapljica, bolj finim pa še armagnac in calvados.

Pod Krvavcem smo pustili le 45 € po osebi.

Ker je priporočilo prišlo z Gorenjske, si Ilovarjev trio tisto nedeljo ni upal računati na kaj drugega, kot da bodo stroški odprave ostali znotraj občečloveških meja, čisto potihem pa upal, da vendarle ne bomo mlatili prazne slame v eni tistih oštarij, kjer velja le razmerje med ceno in kvantiteto. No. Že po bežnem ogledu Gostilne Pod Krvavcem je vsakomur jasno, da ne gre za prehranjevalnico, ki bi zasipavala želodce z drvarskimi porcijami in hotela ugajati čredam hitro zadovoljnih jedcev. V novoavstrijskem slogu urejeni obrat z vodometoma, večjim za postrvi in bolj kičastim za ljudi, parom zvonov nad izhodom na vrt in eno samcato luknjo za golf je namreč ubral veliko tanjše strune in lahko že uvodoma fascinira s srebrnim beštekom, vinskimi kozarci in, predvsem, z nastopom njegovih belo orokavičenih natakarjev. Resda so tolikšni prefinjenosti v bizaren kontrast že papirnati prtički, s katerimi naj bi si gostje brisali mastno žrelo, ampak Pod Krvavcem se vseeno trudijo. Tudi s specialiteto hiše, postrvmi iz lastnega zbiralnika, ki se lepo obnesejo prekajene in hrustljavo popečene in se jim niti v kuhani inačici ne pritakne več od kanca zadaha po bajerju. Da se Pod Krvavcem ne držijo le tradicionalnih receptur, priča nekaj postrvjih kombinacij, štajerska z bučnim oljem, zvitki s sicer hudo blago hrenovo peno in s tepkovcem zalitimi praženimi jabolki ter kak odojkast, v pršut zavit zajček na poru, toda trio je najbolj užival, kadar je stavil na preverjene adute. Karseda zadovoljni z juhami smo se tako oblizovali zaradi krasnih popečenih jurčkov in mladega kravjega sira, ki smo si jih po izčrpni predstavitvi našega natakarja omislili brez česna oziroma balsamica, bili navdušeni nad njegovim izborom vin, Blažičeve rebule in Brandulinovega sauvignona in se na koncu kar strinjali, da si njegova nevsiljiva in strokovna strežba kljub nekaterim izumetničenim figuram zasluži častno vitrino na hodniku, kjer se slavi njegov naslov evropskega prvaka. Čeprav Pod Krvavcem še vedno ne morejo brez rukole in češnjevca, čeprav svojo slastno, s skuto naphano pito oziroma gibanico iz vlečenega testa pogrevajo v mikrovalovki, je oštarija, ki se trudi z novitetami, ki ima svoj vir specialitet in za njih ne računa v suhem zlatu, na Gorenjskem prej izjema kot pravilo. Pa pamet v roke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €