Ivan Ilovar

 |  Mladina 32  |  Konzum

Domačija Šajna, Šepulje

Tour de Kras: pri novokraševcih

pogled na vrt

pogled na vrt
foto: Pastirica

Šepulje stojijo ob cesti med Križem in Tomajem, proti domačiji kaže z ene strani lepo viden znak, tam pa se lahko dobi kaj za pod zob od poldneva do desetih zvečer, četrtki izvzeti. Telefon: 05 764 10 96.

Specialitete:

kravji in kozji sir ter skuta, jota, pršutov toč, njoki, teranov kis, zelenjava z vrta, teranova strjenka, orehovi štruklji in štrudlji.

Vina:

odprt chardonnay in teran od soseda ter hladilna omara predvsem primorskih buteljk, brez vinske karte ali priporočila. Žganjeljubi se bodo za prvo silo znašli s slivovko in tepkovcem. .

Pri Šajni smo obedovali za okoli 50 € po osebi.

Ker se je zapisnikarica Konzuma ravno vrnila s počitnikovanja, kjer so jo krmili z menažo za rastlinojede, ji je moral ata Ilovar nujno priskrbeti krvav kos mesa. Kot ena izmed primernih točk za oskrbo se je ponujala v novokraškem slogu prenovljena domačija, bolje rečeno oštarija s prenočišči, ki jo je bilo po tolikih letih tako ali tako treba potipati glede najbolj kočljivih zadev. Namreč, ali ima še tako polžje počasno in nezainteresirano natakarstvo in ali je kaj napredovala v peki mesovja, posebno florentincev. Glede tempa strežbe Ilovarjev trio tokrat ni imel pripomb, vse kaj drugega pa bi trdili o poučenosti in splošnem interesu, kar je verjetno dober kazalec, kako in koliko Šajna stimulira personal. No. Čeprav smo se po pregledu buteljk v hladilniku sredi notranje jedilnice prepričali, da v oštariji sredi Krasa ne nudijo le Vipavcev in Bricov, bo pač držalo, da strežejo le pršut in suhe mesnine iz bližnjega kombinata. Je res, kakor pravijo nekateri, da v kraških štalah ni več svinj, temveč le vozna pločevina, ali pa Šajnini gostje ne ločijo potankosti? Če ni pršuta in doma pečenega kruha, je tu vsaj dostojen kravji in kozji sir, nežna kozja skuta za pogrinjek, frtalja, za katero gospodinja loči beljak od rumenjaka, je tudi prvovrstna jota in pršutov toč, v katerem sosedov teran prekrije potankosti iz kombinata, je zelenjava, popečeni melancani, špinača in radič, ki ni videla štacune. Drugo, kar si je tisto nedeljo privoščil trio, pa sodi bolj v povprečje, mestoma do grenkobe prikurjeni jurčki z žara, neprepričljiv golaž čez sicer kompaktne njoke, kiselkast, prepečen in čez minuto že čisto vlaknast žrebičkov biftek, v tej konkurenci še najbolj okusen florentinec... Kar Šajna zamudi med obedom, pa bo sladkosnedi manjšini popravil z zaključkom, z domačimi jabolki v štrudlju, s krasnimi orehovimi štruklji iz kvašenega testa, z dvonadstropno, z želejem teranovega likerja krito strjenko, ki bi lahko, če ne bi ušesa pekla od sladkobe, obveljala za oblikovalski in gastronomski dosežek. Za ljubitelje in podmladek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: