Ivan Ilovar

 |  Mladina 20  |  Konzum

Kmetija Pr' Andrejon, Gorenja Žetina

Nad oblaki

 

mesovje

mesovje
foto: Rudi Jazbec

 

 

 

 

 

Zapeljite se po Poljanski dolini in v Poljanah odvijte navkreber proti Javorju in naprej proti Gorenji Žetini, v vasi Vam ne bo težko najti Andrejona. Čeprav se konec tedna v loncu najde marsikaj, pred vzponom raje pokličite 04 51 88 174.

Specialitete:

domač kruh in ocvirkovca, goveja juha in telečja obara, krače in pečeke, štruklji in bobi.

Vina:

odprt, piten sauvignon, cvičk in teran. Žganjeljubi si bodo izmed vseh Andrejonovih zvarkov zapomnili edinole češnjevec in travarico.

Pr' Andrejon smo odgnali dež za okoli 20 € po osebi.

Resda je tisto nedeljo vladalo nestalno vreme in so se oblaki z redkimi, a nič manj nadležnimi kapljami vred preganjali tja čez Andrejonovo dvorišče do Blegoša, ampak Ilovarjevemu kvintetu je godilo že, da se je dvignil iz doline in kotline. Ustrezalo je tudi razpoloženje domačih in vzdušje je bilo na nadmorski ravni, kateri ne more škoditi kak voden liker za dobrodošlico ali kak neizrazit kos sušenega mesa. Tembolj, če si je med pestro ponudbo moč izbrati svojo simpatijo, tembolj, ker Andrejonovo ženstvo kuha polnovredno, z domačo kuro in z na roko nasekljanimi rezanci oplemeniteno govejo juho in tako žlahtno, z ničimer zgoščeno, vlivancev in okusne zelenjave polno telečjo obaro, da bi se manj izurjeni jedci na mah utopili. No. Čeprav je le malo manjkalo in so si tudi tisti, ki le redko repetirajo, radi točili iz jušnikov, se Ilovarjev kvartet tokrat ni utopil, temveč je v glavnem delu sporeda zmazal še dobršen del dveh mehkih in ob robu hrustljavih telečjih krač, nabodel po kos domače pohane piške in si bil kljub domačijo prevevajočem vonju edin, da Andrejon opazno zaostaja s klobasami. Vmes smo si mašili prekate z bogato zabeljenim kislim zeljem, vzdihovali zaradi domače skute v štrukljih in si, najbolj prisebni, po posladku z rahlimi bobi in bero domačih piškotov ter kolačev privoščili še grižljaj lepo opetičene ocvirkovce. Kljub manj posrečenim epizodam - popolna kmetska oskrba. Kronana s pitnejšim vincem in večjo skrbjo za gosta kot prvikrat. Planinci vabljeni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: