Ivan Ilovar

17. 6. 2011  |  Mladina 45  |  Konzum

Gostilna Pri Japu, Praproče

Pri topli solati in hladnem kofetu

depandansa

depandansa
foto: Rudi Jazbec

Peljite se od Ivančne Gorice proti Litiji in težko boste zgrešili Japov izvesek ter parkirišče. Jap ima zakurjeno pod kotli vse dni v tednu, največkrat kar od sedmih zjutraj do desetih zvečer, ob ponedeljkih zaprejo že opoldne, ob sobotah nažiga harmonika do dveh zjutraj, ob nedeljah pa gredo k počitku že ob sedmih zvečer. Telefon: 01 7874 089.

Specialitete:

poroke, pogrebi in družinska praznovanja.

Vina:

odprt cvičk, refošk in šipon. Sadjevec za emajlirane želodce, borovničke za sladkosnede.

Za pozno kosilo pri Japu smo odšteli nekaj manj od 20 € po osebi.

Ker je ata Ilovar vse, ki so si želeli cenene in spodobne košte in obenem terjali tudi določene kapacitete, pošiljal v neko drugo veleoštarijo, je bil nemalo začuden, ko jih je nedavno tega slišal, da je med Dolenjci Jap na neprimerno boljšem glasu. S preverbo, ki naj bi se idealno dotaknila tudi sadov domače obrti, tu seveda mesoznanstva, ni bilo treba dolgo čakati, saj se bo v domovini, kjer mora biti vse ves čas na voljo, sezona kolin kmalu pomaknila v september. Verjetno bi od nekoga, ki špili domače koline, pričakovali tudi, da se izkaže z bero sušenih mesnin, ampak Ilovarjev kvartet, ki je na hitro premeril Japove kapacitete - za 340 duš v spodnji in zgornji jedilnici, na vrtu in pod leta '99 zgrajenim, ogrevanim toplarjem - je bil zadovoljen že z malim. Torej, s simboličnim številom rezin okusne domače salame, ki se je pred prevlado ogrske, kakršno dobiš v špeceriji, stiškega gumijastega sira, povprečnega pršuta in šunke skrila na rob narezka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €