Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 20  |  Konzum

Turistična kmetija Pri Andrejevih, Narin

Pri pametni meri

  • ocena: 5 / 5

pogled na dvorišče

pogled na dvorišče
foto: Pastirica

Zapeljite se od Pivke proti Ilirski Bistrici, kmalu boste levo ugledali odcep proti Narinu. Želkovi najraje kuhajo preko vikenda, dojemljivi pa so tudi za predloge na številki .05 753 20 70.

Specialitete:

 domač kruh, popečen pršut ali zašink, juhe in ajmohti, domača pašta, zelenjava z vrta, pečenke, krompirjeva polenta in gluhi štruklji.

Vina:

pest odprtih vin z vipavskega konca in pest buteljk po izboru gospodarja. Če kljub lepo grenkemu orehovcu in dišavni slivovki ne najdete arcnije za presek goltanca, pobarajte za brinjevec iz črnega fonda.

Pri Andrejevih smo polnili baterije za okoli 25 € po osebi.

Andrejeve smo si zapomnili po vnemi, s katero so se lotili polžje, zložno tempirane in z razlagami pospremljene strežbe ter avtohtone kuhinje, ne nazadnje pa po njihovem smislu za kaprice gostov ter improvizacijo, saj so na mizo nosili, dokler se niso zasitile zadnje oči in odpel zadnji gumb na telovniku. A promet na kmetiji je kot kaže terjal svoje, tako da se je gospodinja Mojca, ki je učiteljevanje zamenjala za kuharijo, odpovedala strokovnim opisom in ima nasploh raje, če se z gosti že vnaprej zmeni, kaj in kako bodo jedli. Nič hudega, saj so slowfoodovski opisi, posebej, kadar se sprevržejo v pesnitve, kadar so namenjeni gluhim ušesom in kadar kvarijo urnik scenosleda, zelo delikatna disciplina, ki naj se je lotevajo le vrhunsko izurjeni kadri. Čeravno se je od polžjih šeg pri Andrejevih zasidral le lepo lagoden tempo strežbe, skrb za sezonske sestavine in krajevne specialitete, pa še vedno lahko prepričajo.

Ilovarjev sekstet so tako prepričevali z domačim belim kruhom, s popečenim in z belim vinom zalitim zašinkom, z lahkotno kombinacijo kuhane ovčje skute, čemaža in olivnega olja, z velikanskimi, rahlimi zdrobovimi žličniki v goveji juhi ter z zdravilno juho iz pasirane zelenjave. Kadar Mojca kuha pašto, jo skuha al dente, kadar peče sočne pečenke, pa jih lajša z vrsto zelenjavnih prilog, mladim krompirjem, loparnico, korenčkovim pirejem, špinačo in dušeno zelenjavo. Če bi za umetnino popoldanskega užitkovanja razglasili s smetano zabeljene gluhe štruklje in se malenkost namrdnili edinole nad kraškim, s pršutom in sirom kritim piščančjim filejem, naj v isti sapi izpostavimo gospodarjevo nevsiljivo spremstvo prejkone odprtih vin in za konec voščimo, da se obrestuje vlaganje v naraščaj, ki utegne kmalu prevzeti skrb za bodočnost v svoje roke. Slow, ma po pameti.