Ivan Ilovar

22. 6. 2011  |  Mladina 8  |  Konzum

Gostilna Gombač, Lokev

Tour de Kras: Pri močni glavnini

 • ocena: 4 / 5

tris

tris
foto: Igor Škafar

Do Lokve se pripeljete iz Divače ali iz Sežane, ena od štirih vaških gostiln je Gombač. Gombačeve tamlade strežejo lačnim od enajstih dopoldne do desetih zvečer, ob nedeljah pričnejo že ob desetih dopoldne, ob torkih in sredah pa srkajo teran same. Telefon: 05 767 04 66.

Specialitete:

domač kruh, jote in mineštre, špinačni, skutini in orehovi štruklji, kaneloni (verzija), krače in pečenke, biftki in divjačina, špinača in kifeljčki.

Vina:

odprt chardonnay, piten refošk in lep teran.

Za prenajedanje v Gombaču smo odšteli okoli 7.000 SIT na osebo.

 

Pri Gombaču nas ni bilo že šest let, in če se je poleg dolžine sobnih ovijalk na videz kaj spremenilo, se je spremenila le vse mlajša strežna zasedba žepne kraške oštarije, ki ji ob nedeljah dajejo ton in volumen obedovalci tržaškega zaledja. Žal pa je druga sprememba, ki jo je Ilovarjev trio zaznal takoj na začetku scenosleda, doletela narezek, tokrat v režiji kraškega kombinata, in so po avtentičnem dišale le domače olive in bel kruh. Dosti bolje se Gombač odreže z joto in mineštro, ješprenovo paralelo istrskim bobićem, veliko globlje sledi, predvsem na ustnicah in zobeh, pusti njihov teran. Pa tudi trisu z vrhunskim špinačnim štrukljem, s kljub plebejskemu poreklu slastnim, s pečenkino omako prelitim kanelonom iz palačinke in melancan, bi oporekali le zaradi začimb, ki so štrlele iz bolonjeza vrh mehkih njokov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €