Delitev Arktike

Z izginjanjem arktičnega ledu prihajajo na dan geoekonomski interesi

Ko ledu ne bo več, bo nafta ...

Ko ledu ne bo več, bo nafta ...
© Wikipedia

Ameriška vesoljska agencija NASA je pred kratkim na podlagi svojih satelitskih posnetkov pritrdila drugim znanstvenim ugotovitvam, da je leta 2007 med junijem in septembrom prišlo do rekordnega taljenja arktičnega morskega ledu. Njegov skupni obseg je 16. septembra znašal 4,13 milijona kvadratnih kilometrov, kar je 24 % manj od prejšnjega najmanjšega obsega, zabeleženega v letu 2005. Z izginjanjem ledu tako rastejo apetiti po izkoriščanju naravnih bogastev Arktike, predvsem nafte in zemeljskega plina.
Danska je pred tednom dni v mestu Ilulissat na Grenlandiji gostila srečanje nekaterih držav članic mednarodne organizacije Arctic Council: Kanade, ZDA, Rusije in Norveške z namenom »okrepitve sodelovanja med arktičnimi državami pri upravljanju z arktičnim oceanom«. Za lepo zvenečimi besedami se skrivajo že dalj časa jasni načrti o delitvi Arktike.
Vsaka izmed držav ima svojo formulo, po kateri naj bi razdelili to »nikogaršnje ozemlje«, in jasno, vsaka država uveljavlja svojo suverenost nad čimvečjim območjem. Kanadčani svojo pravico dodatno uveljavljajo z vojaškimi oporišči, Rusi so avgusta lani na dnu Severnega ledenega morja postavili svojo zastavo iz titana s trditvijo, da je morsko dno na severnem tečaju povezano z ruskim ozemljem na celini, Danska pa trdi, da je Grenlandija geološki podaljšek Arktike. Stališča Danske razumljivo podpira Evropska unija, preostale tri članice organizacije Arctic Council (Finska, Islandija in Švedska) pa so že ostro protestirale, ker na srečanje v Ilulissatu niso bile vabljene. Kolonizacija Arktike je vmes pritegnila zanimanje tudi drugih držav, ki pristopajo k Artic Councilu kot opazovalke; to so Italija, Francija, Nemčija, Nizozemska, Velika Britanija, Poljska in Španija, kot zadnja pa se jim je priključila še Kitajska.
Za zdaj obstaja dogovor, da bo Varnostni svet OZN o nadzoru nad Arktiko odločil do leta 2020 in najverjetneje se bo obravnave tega vprašanja lotil precej bolj resno, kot pa se je palestinskega problema. Pravzaprav bi do razprave v VS znalo priti dokaj kmalu, če upoštevamo trditve mednarodnih znanstvenikov, ki pravijo, da bo že v poletnih mesecih leta 2013 prišlo do izginotja ledu v polarnih vodah Arktike. Glede na svetovno energetsko krizo je realno pričakovati, da bodo postavili črpališča nafte in zemeljskega plina takoj, ko bodo to dopuščale podnebne razmere. Čeprav je po drugi strani nemogoče napovedati, kako se bo delitev Arktike razpletla, je že zdaj jasno, da se bodo na arktičnem poligonu tako ali drugače spopadle tri svetovne velesile: ZDA, EU ter Rusija. In to bo še zelo zanimiva zgodba.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.