Borut Mekina

16. 7. 2008  |  Mladina 24

Od miličnika do tajkuna

Janez Janša in Igor Bavčar po koncu sojenja Janši, Borštnerju, Tasiću in Zavrlu na Roški v Ljubljani, 27. julij 1988

Janez Janša in Igor Bavčar po koncu sojenja Janši, Borštnerju, Tasiću in Zavrlu na Roški v Ljubljani, 27. julij 1988
© Tone Stojko

- Igor Bavčar (1955), rojen v Postojni, nekaj časa obiskuje gimnazijo, nato pa se vpiše v tacensko miličniško šolo, ki jo izdela kot eden boljših. Na terenu je dva meseca, nato pa ulico zamenja za pisarno.
- Konec sedemdesetih se vpiše na FSPN, leta 1977 postane odgovorni urednik Tribune. Prestopi v RK ZSMS, kjer najprej vodi Center za informiranje in propagando, pozneje pa Marksistični center.
- Leta 1985 na FSPN diplomira z naslovom naloge Razmerje med kapitalom in delom v družbi prehodnega obdobja, za kar dobi Prešernovo nagrado. Zaposli se pri RK SZDL, ki jo vodi Franc Šetinc.
- V času plakatne in štafetne afere izstopi iz ZKS in se spozna s Stanetom Kavčičem, leta 1988 skupaj z Janezem Janšo uredi in izda Dnevnik in spomine Staneta Kavčiča.
- V roke dobi strogo zaupni magnetogram seje predsedstva zveznega CK, na kateri Milan Kučan omenja tudi vojaške priprave na puč. Magnetogram da Janši, ki ga odnese v uredništvo Mladine.
- Maja 1988 zaradi dokumenta Janšo aretirajo, Bavčar izgubi službo na SZDL in v prostorih Mladine ustanovi Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, pozneje Odbor za varstvo človekovih pravic.
- Neuspešno kandidira za člana predsedstva republike, nato pa ga Lojze Peterle postavi za notranjega ministra. Ko Peterle pred plebiscitom zboli, ga nadomešča Bavčar, ki tudi po plebiscitu skrbi za koordinacijo osamosvojitvenih korakov.
- Po osamosvojitveni vojni Bavčarjeva frakcija zapusti SDZ, decembra 1991 pa Bavčar ustanovi Demokratsko stranko. Leta 1992 neuspešno kandidira za predsednika vlade.
- Leta 1993 postane parlamentarec, nato pa se njegovi demokrati združijo z LDS, s socialisti in z zelenimi. Postane podpredsednik nove LDS in se ob aferi Depala vas razide z Janezom Janšo.
- Po volitvah leta 1996 postane minister za evropske zadeve, Janeza Potočnika imenuje za glavnega pogajalca, Francija Buta za njegovega namestnika. Na položaj podpredsednika LDS je izvoljen še enkrat, leta 1998.
- Decembra 2001 objavi, da ga vabijo v Istrabenz za predsednika uprave. Leta 2002 prevzame vodenje podjetja, ki je po prodaji deleža v Simobilu in Banki Koper poln denarja. Kupuje obalne hotele.
- Leta 2004 proda bencinske črpalke in Istrabenz razdruži z OMV. Meni, da prodaja naftnih derivatov ne zagotavlja primernega dobička. Denar od kupnine vloži v živilsko industrijo, v Drogo - Kolinsko.
- Leta 2005 sodeluje na sestanku pri predsedniku vlade in nato kupi delež Mercatorja. Tega pa leta 2007 proda in začne kupovati Petrol. Konec leta 2007 kupi podjetje FB Investicije, ki prek Maksime Holding obvladuje četrtino Istrabenza.
- Leta 2008 poskus povezave s Petrolom propade, Bavčarja naskočijo nadzorne institucije in mu odvzamejo glasovalne pravice. Z majsko objavo, da je lastnik FB Investicij, Bavčar tudi uradno postane tajkun.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.