Marjan Horvat

 |  Mladina 48

Problematičen navček s krščanskim znamenjem

Za ceste, šolo in vrtce pa ni denarja?

Sporni objekt na pokopališču

Sporni objekt na pokopališču
© Borut Peterlin

Sredi lanskega oktobra so občina Grosuplje, javno komunalno podjetje in krajevna skupnost povabili občane na odprtje in blagoslovitev poslovilnega objekta na pokopališču Resje. Vendar z novo pridobitvijo, vredno milijon evrov, niso vsi zadovoljni. Skupina občanov nam je poslala pismo, v katerem pravijo, da so pravzaprav dobili »cerkveno kapelo z zvonikom ... odgovorni na občini in v KS pa to investicijo vodijo kot projekt izgradnje mrliške vežice, ne pa cerkvene kapele«.
Župan Janez Lesjak takšne očitke zavrača, četudi priznava, da so imeli sprva v mislih kapelo, in zagotavlja, da »občina ni privolila v prvotno pobudo za gradnjo kapele, zato smo se lotili projekta gradnje poslovilnega objekta«, ki je civilni objekt, arhitekturno pa je zasnovan tako, da je v njem mogoče opravljati pogrebne slovesnosti za neverne, na željo svojcev pa tudi za pripadnike vseh veroizpovedi. »Zato je sam notranji in zunanji ambient objekta zasnovan brez vidnih sakralnih znamenj,« pravi Lesjak. V novem poslovilnem objektu, razen ob pogrebih in državnem prazniku dnevu mrtvih, niso dovoljeni verski obredi.
Po županovih besedah imajo nekateri občani pripombe predvsem na navček, od poslovilnega objekta ločeni stolp z zvonom, ki s krščanskim znamenjem (križem), kot priznava Lesjak, »res nekoliko poudarja pretežno krščansko bit pokopališča, a je arhitekturno vključen v celoto širše okolice poslovilnega objekta, ni pa njegov del«. Navček je v neposredni bližini poslovilnega objekta, saj državo in cerkev fizično »ločuje« le nekaj metrov prehoda, čeprav navček res ni cerkvena kapela.
In zakaj še en objekt na grosupeljskem pokopališču, če pa ima občina »porazne cestne razmere, v vrtce lahko sprejmejo le nekaj več kot sto otrok,« kot se hudujejo jezni občani. Tudi na to ima župan Lesjak odgovor. Pravi, da je pobuda »za izgradnjo poslovilnega objekta na pokopališču Resje v Grosupljem aktualna že zelo dolgo, izhaja pa iz želja in potreb krajanov. Objekt je potreben tudi zato, ker je cerkev približno kilometer oddaljena od pokopališča, zdaj pa bo mogoča izvedba verskega obreda ob pokopu pokojnika na samem pokopališču.« »Cena« sprevoda ob pokopu pokojnika na kilometer torej znaša milijon evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.