Vanja Pirc

23. 12. 2008  |  Mladina 52

Spomenik brez pravega skrbnika

Zakaj se je propadajoči dvorec Štok lani spremenil v kup kamenja?

Rušenje dvorca Štok v Vuzenici, junij 2007

Rušenje dvorca Štok v Vuzenici, junij 2007
© vuzenica.blog.siol.net

Kot kaže, imamo v Sloveniji dvoličen odnos do kulturne dediščine. Nekaterim starejšim, a spomeniško nezavarovanim objektom, kot je denimo bežigrajski stadion, je v zadnjem času uspelo pridobiti vsaj začasni status kulturnega spomenika. Nekateri drugi objekti in zemljišča, ki so se še nedavno ponašali s spomeniškim varstvom, pa medtem izginjajo s seznama kulturne dediščine.
Med slednjimi je recimo park gradu Slovenska Bistrica, kulturni spomenik državnega pomena, katerega del je Janševa vlada na pobudo občine in ob soglasju Zavoda za kulturno dediščino Slovenije (ZVKDS) izvzela iz varstva, da bi na njem lahko zrasel dom za upokojence. Postopek menda ni minil brez pritiskov na stroko, še bolj neverjetno pa se zdi, da je morebitni investitor medtem menda ugotovil, da naj bi bila parcela premajhna za gradnjo doma ...
Še en spomenik, ki je precej žalostno izgubil spomeniško varstvo, je vuzeniški dvorec Thumersfelden ali Štok iz leta 1658. Šlo je za enega najstarejših in največjih objektov v okolici, ki pa ni bil vzdrževan in je zato kljub statusu spomenika lokalnega pomena nezadržno propadal. Nazadnje se je objekt, v katerem so stanovalci bivali še pred dvema desetletjema, sesul sam vase, sredi junija 2007 pa so ga gradbeni stroji povsem zbrisali z obličja zemlje.
Zakaj se je moral spomenik lokalnega pomena spremeniti v kup kamenja? Dejstvo je, da se nihče, ne lastniki, ne občina, ne stroka, ni dovolj potrudil, da bi objekt pravočasno zaščitil in obnovil. Kot pravijo na Občini Vuzenica, naj bi skušali pred leti lastnike gradu sicer prepričati, naj skrb za dvorec preložijo na pleča občine, vendar se z njimi niso mogli dogovoriti. Na mariborskem območnem ZVKDS beležijo, da jim je Občina Vuzenica leta 2003 poslala vlogo za rušenje objekta zaradi nevarnosti samoporušitve. Za mnenje so zaprosili strokovni svet ZVKDS, a jim ta ni odgovoril, sami pa so medtem presodili, da je objekt nevaren za mimoidoče in da ga ni mogoče obnoviti. Avgusta 2005 je okoljski inšpektorat lastnikom naložil dve rešitvi: ali korenito sanacijo objekta ali odstranitev v celoti. Lastniki niso storili ničesar. Medtem so na objektu nastale nove poškodbe, in ko sta bila izdelana posnetek objekta in manjši elaborat, je postalo jasno, da bo objekt porušen. Občina Vuzenica je nato objekt v soglasju z ZVKDS izvzela iz spomeniškega varstva in s tem omogočila rušenje, ki so ga opravili lastniki objekta.
Štok je v registru ZVKDS pod evidenčno številko 8142 še vedno naveden kot nepremična kulturna dediščina. A na njegovem mestu se zdaj razprostira parcela z vrisanim objektom in lepim razgledom ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.