Vanja Pirc

 |  Mladina 24

Lažnivi strokovnjak

Strokovni komentator na RTV je lahko lažnivec in pravnomočno obsojen za zlorabo položaja, samo da je naš

Marko Pogorevc z odvetnikom med sojenjem za neko lažje kaznivo dejanje

Marko Pogorevc z odvetnikom med sojenjem za neko lažje kaznivo dejanje
© Matej Leskovšek

Pred dnevi je TV Slovenija v Odmevih nedavno krajo orožja iz nezavarovanega vojaškega skladišča v Pivki obravnavala z dvema gostoma - strokovnima komentatorjema. Na eni strani je sedel nekdanji obrambni minister in diplomat Tit Turnšek, na drugi nekdanji generalni direktor policije in šef Peterletovega volilnega štaba na zadnjih predsedniških volitvah Marko Pogorevc.
Pogorevc je nastopal v vlogi nekdanjega generalnega direktorja policije, kar se je tudi izpisalo na zaslonu. Težava je seveda v tem, da je bil Pogorevc 29. aprila lani pravnomočno obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Kot generalni direktor policije je namreč iz tajnih notranjih policijskih spisov potegnil neprijetne informacije o najmanj enem izmed svojih podrejenih in jih lastnoročno spravil v javnost tako, da jih je izročil novinarju Dela. Obsodbo je potrdilo višje sodišče, zahtevo za varstvo zakonitosti pa je vrhovno sodišče zavrnilo. Pogojno kazen bo tako služil še slabi dve leti.
Pogorevc pa zdaj kljub temu na javni televiziji nastopa kot strokovni komentator varnostnih vprašanj. »To se mi ne zdi problematično, gospod Pogorevc je govoril kot poznavalec varnostnih problemov in nekdanji generalni direktor policije,« nam je odgovoril odgovorni urednik informativnega programa TV Slovenija Rajko Gerič. Razmere na TV Slovenija so pač takšne, da se odgovornemu uredniku informativnega programa ne zdi sporno, če kazniva dejanja na javni televiziji komentira nekdanji šef policije, ki je bil pravnomočno obsojen prav zato, ker je zlorabil ta svoj državni vodstveni položaj.
Pa smo telefonirali še strokovnemu komentatorju varnostnih vprašanj na TV Slovenija Marku Pogorevcu. Ta je vljudno odgovoril na naše pomisleke, a pri tem nekajkrat brez sramu navedel neresnico. Na vprašanje, v kateri fazi je sedaj njegov kazenski postopek, je odgovoril: »Postopki še tečejo, a dejstvo je, da poznam ljudi, ki so bili lahko obsojeni, tukaj gre za manjša kazniva dejanja in to je pogojna obsodba, ki po zakonu nima posledic. Ne vem, kaj ima to zveze s strokovnostjo.« V resnici so bili vsi postopki končani že lani, ko je izčrpal vsa redna in izredna pravna sredstva, vse instance pa so sodbo potrdile. Pogorevc je nadalje še pojasnil: »Prvič, nisem bil obsojen zaradi zlorabe položaja, temveč je šlo za to, da naj bi jaz nekaj povedal novinarju, kar sem izvedel od novinarja. Drugič, to nima nobene zveze s tem, da sem jaz krajo orožja strokovno komentiral.« Sodba pravi drugače. Pogorevc je bil obsojen za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali pravic po 261. členu starega kazenskega zakonika, ki je osnovno kaznivo dejanje v poglavju Kazniva dejanja zoper uradno dolžnost in javna pooblastila. Kakorkoli že, Pogorevc je nazadnje pojasnil, da proces tako ali tako ni bil nič posebnega: »Ne gre zdaj to za neka kazniva dejanja, ki bi bila težje narave. Tudi če bi bil še na funkciji direktorja, to ne bi vplivalo na opravljanje funkcije po zakonu o javnih uslužbencih.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.