Korupcija, ne pa tudi kaznivo dejanje

Kosova komisija podala novo kazensko ovadbo zoper bivšega ministra

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila korupcijo pri še enem izmed nekdanjih Janševih ministrov. Po naših podatkih gre za nekdanjo ministrico za delo Marjeto Cotman, članico zunajparlamentarne stranke NSi. Poleg tega, da njeno ravnanje po mnenju komisije ustreza zakonski definiciji korupcije, naj bi bila hkrati storila tudi kaznivo dejanje. Zato je komisija na policiji zoper Cotmanovo že vložila kazensko ovadbo.
Iz načelnega mnenja 196 izhaja, da gre za »najem prostorov za izvajanje storitev, povezanih z delovanjem ministrstva«, pri katerem je ministrica osebno posredovala v korist enega izmed na razpis prijavljenih ponudnikov prostorov. Težava je toliko večja, ker je bila ministrica s tem ponudnikom v »zasebnem poslovnem razmerju«.
Vse to se je dogajalo leta 2007, na prvotni razpis pa sta se prijavila dva ponudnika. Izbirna komisija ministrstva je najprej izbrala ponudnika, ki ni bil ministričin favorit, zato je ta vložil zahtevo za obrazložitev. Ministrica si je potem osebno ogledala ponujene poslovne prostore in komisiji predlagala, naj vendarle izbere njenega favorita, a je komisija ostala neomajna. Ministrica je zato leto kasneje imenovala novo komisijo in ta je izbrala ministričinega znanca. Ta pa je od ministrice kot fizične osebe odkupil neko drugo nepremičnino. Tega posla ministrica, čeprav jo k prijavi sprememb premoženjskega stanja zavezuje zakon, ni prijavila komisiji.
Pa smo telefonirali Marjeti Cotman, zdaj notarki na Brezovici. »To je mnenje brez imena in priimka, tako da ga res ne morem komentirati,« je odgovorila. Mnenje komisije je res izčrpno, se niste prepoznali v opisu ravnanj, ki jih komisija označuje za korupcijo? »Ne, absolutno ne!« Če ne v načelnem mnenju, se bo nekdanja ministrica zagotovo lažje našla v opisu dejanskega stanja v kazenski ovadbi, ki jo je komisija podala na policiji. Tam bo to lažje tudi zato, ker so v njej imena in priimki.
Ima pa Cotmanova še eno težavo. Zakon o notariatu pravi, da notar ne sme biti »tisti, za katerega je na podlagi dosedanjega dela, ravnanja ali obnašanja utemeljeno sklepati, da notarskega poklica ne bo opravljal strokovno, pošteno ... ali kdor je bil obsojen za kaznivo dejanje, zaradi katerega je moralno nevreden za opravljanje notariata«. Razrešitev bi morala biti torej samodejna, prav tako kot ob morebitni pravnomočni obsodbi za katerokoli uradno pregonljivo naklepno kaznivo dejanje s kaznijo zapora šestih mesecev ali več.
A Cotmanova je navkljub mnenju komisije, da je v njenih ravnanjih zaznati elemente kaznivega dejanja, lahko mirna. Z mariborske policijske uprave so sporočili, da so skoraj identično prijavo, kot jo je pred dnevi poslala komisija, prejeli že pred letom dni. »V tej zvezi so policisti zbirali obvestila. Ker ni bilo podlage za podajo kazenske ovadbe, so podali poročilo pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu,« pojasnjujejo mariborski policisti. Zanje je zadeva tako končana, po vsej verjetnosti bodo enako storili s Kosovo prijavo. A nekdanja ministrica Cotmanova bi lahko kljub temu premislila, ali res lahko še vedno vestno in pošteno opravlja delo notarke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.