Borut Mekina

 |  Mladina 8

Zlorabljeni Kajuh

Jelušičeva zlorabila pesnika za obračun s peticijo

Ministrica pred Žlebnikovo domačijo

Ministrica pred Žlebnikovo domačijo
© Naš čas

Bi pesnik in partizan Karel Destovnik - Kajuh podpisal Mladinino peticijo za ukinitev vojske? Kdor se je z njegovim likom, življenjem in delom podrobneje ukvarjal, ve, da je bil Kajuh sicer partizan, ki se je udeležil pohoda XIV. divizije na Štajersko, a je bil predvsem pesnik, ki je partizane bodril in obsojal vojno, nasilje ter napovedoval boj za socialno pravičnost. Še več, po ljudskem izročilu naj Kajuh in puška ne bi bila prav dobra prijatelja. Kajuh jo je sicer nosil, a je menda ni uporabljal.
Kljub temu je obrambna ministrica Ljubica Jelušič prejšnji teden prav Kajuha izkoristila za obračun z Mladinino peticijo. Jelušičeva se je v slavnostnem govoru, ki ga je imela na Žlebnikovi domačiji ob 66. obletnici prihoda legendarne XIV. divizije - poleg Kajuha je padlo več kot 300 borcev, Kajuh pa je padel ravno na domačiji, kjer je govorila ministrica -, vprašala, kakšne vrste obrambnih sil premore naša država za obrambo svoje samostojnosti: »Ali so to obrambne sile, ki so bile zgrajene na vrednotah borcev NOB, ki so padli tudi tukaj nad Šoštanjem, ali so to obrambne sile, ki nosijo v sebi spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991? So to morda obrambne sile, ki jih potrebujemo danes in v prihodnosti, da pokažemo, da smo država?«
Nato pa je poudarila, da ne smemo rušiti tistega, kar so gradili številni pred nami: »Moramo biti odgovorni za ohranitev obrambnega sistema in tudi za ohranitev Slovenske vojske takšne, ki bo v sebi trdno nosila vse te vrednote, iz katerih je zrasla samostojna, svobodna in kulturna Slovenija.« Ministrica je govor sklenila z besedami, da moramo iti vsi skupaj po poti tistih, ki so svoje življenje pustili tudi »tukaj nad Šoštanjem, vendar se niso vdali usodi«. V skladu z aktualno slovensko vojaško doktrino to pomeni, da bi moral tudi Karel Destovnik - Kajuh z isto gorečnostjo bodriti boj proti terorizmu tam nekje v daljni Basri kot pripadnik 10. motoriziranega bataljona v okviru akcije ISAF.
No, verjetneje je, da se je Ljubica Jelušič zmotila. Danes bi se Kajuh najbrž z veseljem odpravil v boj, vendar v boj proti nasilju in preventivnim vojnam. Morda bi bil celo prvi podpisnik Mladinine peticije, ko pa je že med II. svetovno vojno v pesmi Uprimo oči v sonce klical h korenitemu premisleku: »Dosti / dosti je krvi, ki smo jo prelili, / da bi stari svet branili, / svet nasilja in gorja! / Puške dvignimo / In si zgradimo, / svet brez vojsk in brez solza!«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.