Državni denar za spodkopavanje poučevanja o evoluciji?

Desetletja so bili pritiski kreacionistov na šolstvo pravzaprav značilen ameriški pojav. Zdaj je dvome v evolucijo mogoče najti tudi v šolskih gradivih v Sloveniji.

E-gradivo z glavo ministrstva, ki zavrača evolucijsko teorijo.

E-gradivo z glavo ministrstva, ki zavrača evolucijsko teorijo.

V ZDA v šolstvu že skoraj stoletje poteka prava mala vojna. Nekatere verske skupnosti, ki zavračajo evolucijsko teorijo, neprestano pritiskajo na šolske oblasti, da bi poučevanje te teorije v državnih šolah bodisi prepovedale bodisi bi učenci poleg evolucijske teorije pri pouku biologije spoznali tudi versko razlago o božjem stvarjenju vesolja, narave in človeka, torej kreacionizem.
Desetletja so bili pritiski kreacionistov na šolstvo pravzaprav značilen ameriški pojav, zadnja leta pa je kreacionistično gibanje dobilo svetovne razsežnosti. Pri tem kreacionisti v drugih državah praviloma posnemajo zamisli in strategije ameriških kreacionistov. O različnih incidentih v zvezi s poučevanjem o evoluciji v šolah in o agresivni kreacionistični propagandi poročajo iz Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Romunije, Srbije, Rusije, Španije, Belgije, Švice, Švedske, Turčije, Kanade, Avstralije, Brazilije in Kenije.
Na hitro širjenje kreacionističnih idej se je leta 2007 odzval Svet Evrope z resolucijo Nevarnosti kreacionizma v izobraževanju, ki se zavzema za kakovostno poučevanje evolucijske teorije in izločitev kreacionističnih idej iz pouka naravoslovnih predmetov ter opozarja, da niti ob upoštevanju verske svobode vera ne sme omejevati znanosti.
Zdi se, da se je Slovenija tokrat izognila valu političnih škandalov, ki spremljajo širjenje kreacionizma v Evropi. Pri nas pač nimamo težav s poučevanjem o evoluciji. Pa je to res?

Pomni: Evolucijska teorija je samo teorija

Pozor! Evolucija!

Evolucijska teorija “ni splošno priznana”

Evolucija v katoliških gimnazijah

Odnos med vero in znanostjo

Zemlja je ploščata

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.