Damjana Kolar

15. 5. 2002

Razstava Janeza Pelka in Antonia Živkoviča

Janez Pelko (1968) in Antonio Živkovič (1962) sta fotografa, ki sta končala študij na Fakulteti za elektrotehniko. Pelko se je zaposlil v svojem poklicu, vendar se je hkrati s tem zapisal tudi fotografiji, Živkovič pa dela kot samostojni kulturni delavec in fotograf.

Tokrat se avtorja predstavljata s skupnim projektom pod naslovom 'Rock'.

Rock glasba, ki jo oddaja radijska postaja ali katerikoli drug medij, najde popolnoma novo energijo šele na koncertu, kjer poslušalec pride v neposreden stik tako z glasbo kot z izvajalcem. Dodatno vzdušje poda še množica, osvetlitev in najrazličnejši efekti. Fotografa nas bosta spomnila na različne izvajalce, vendar vsak od njiju na drugačen način.

V nasprotju s Pelkovo predstavo posameznih zvezdnikov, katerih fotografije dokumentirajo konkretne koncertne zgodbe, Živkovičevi rockerji delujejo bolj kot portreti, kjer je ime posameznika brez pravega pomena-fotografije zato tudi nimajo naslovov. Izvajalci so ujeti v najrazličnejših trenutkih svojega udejstvovanja na odru, kjer gre poudarek predvsem močni ekspresiji in naključno ujetim gestam. Pelko nam svoje posnetke predstavlja v črno-beli tehniki, Živkovič pa svoje posnetke skuša ponovno 'posneti' s postopkom svetljenja, s čimer doseže izpostavitev figure iz odrskega dogajanja. Razstava bo na ogled do 9. junija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.