Damjana Kolar

Razstava Janeza Pelka in Antonia Živkoviča

Janez Pelko (1968) in Antonio Živkovič (1962) sta fotografa, ki sta končala študij na Fakulteti za elektrotehniko. Pelko se je zaposlil v svojem poklicu, vendar se je hkrati s tem zapisal tudi fotografiji, Živkovič pa dela kot samostojni kulturni delavec in fotograf.

Tokrat se avtorja predstavljata s skupnim projektom pod naslovom 'Rock'.

Rock glasba, ki jo oddaja radijska postaja ali katerikoli drug medij, najde popolnoma novo energijo šele na koncertu, kjer poslušalec pride v neposreden stik tako z glasbo kot z izvajalcem. Dodatno vzdušje poda še množica, osvetlitev in najrazličnejši efekti. Fotografa nas bosta spomnila na različne izvajalce, vendar vsak od njiju na drugačen način.

V nasprotju s Pelkovo predstavo posameznih zvezdnikov, katerih fotografije dokumentirajo konkretne koncertne zgodbe, Živkovičevi rockerji delujejo bolj kot portreti, kjer je ime posameznika brez pravega pomena-fotografije zato tudi nimajo naslovov. Izvajalci so ujeti v najrazličnejših trenutkih svojega udejstvovanja na odru, kjer gre poudarek predvsem močni ekspresiji in naključno ujetim gestam. Pelko nam svoje posnetke predstavlja v črno-beli tehniki, Živkovič pa svoje posnetke skuša ponovno 'posneti' s postopkom svetljenja, s čimer doseže izpostavitev figure iz odrskega dogajanja. Razstava bo na ogled do 9. junija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.