Jaka Železnikar

Danes dan Rudolfa Maistra

Dan Rudolfa Maistra obeležujemo v spomin na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem so se odprle možnosti za zavarovanje severne meje, za pridobitev dela Koroške in za združitev Prekmurja z matično domovino.

Gre za enega od treh novih državnih praznikov, ki so bili s spremembami zakona o praznikih uveljavljeni 15. oktobra. Nobeden od novih praznikov ni dela prost dan.

Na državni proslavi v petek zvečer v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Mariboru ob dnevu Rudolfa Maistra bo slavnostni govornik predsednik vlade Janez Janša.

General in pesnik Rudolf Maister se je rodil leta 1874 v Kamniku. Kot še navaja STA, je služboval v raznih krajih Slovenije in takratne avstro-ogrske monarhije. Kot vojaški poveljnik se je ob koncu prve svetovne vojne povezal z Narodnim svetom za Štajersko in 1. novembra 1918 prevzel vojaško poveljstvo nad Mariborom in slovensko Štajersko. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan je v Mariboru.

Ker je mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zeleno gardo mariborskih Nemcev.

Vojaška akcija se je začela ob četrti uri zjutraj in je trajala natančno 47 minut. Novembra in decembra so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Po njegovem severnem robu v glavnem poteka sedanja državna meja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.