Blaž Zgaga

 |  Politika

O Patria, ti si kakor zdravje!

Razglasitev natečaja za izbiro oklepnika 8x8, 2006: načelnik generalštaba Alojz Gutman, minister Karel Erjavec in Franci Žnidaršič, državni sekretar na ministrstvu za obrambo

Razglasitev natečaja za izbiro oklepnika 8x8, 2006: načelnik generalštaba Alojz Gutman, minister Karel Erjavec in Franci Žnidaršič, državni sekretar na ministrstvu za obrambo
© Borut Peterlin

Ljudje božji, bratje, domovino sem imel in zdravje; ko sem oboje izgubil, so izpregledale moje oči in so videle, da sem imel zdravje in domovino... Pokažite mi, bratje, kje je jama, zame izkopana!”, so bile zadnje besede Gjura, preden je za večno zaspal na gorki slami v Cankarjevi noveli “O domovina, ti si kakor zdravje!”.

Patria (latinsko) = domovina (Veliki slovar tujk Cankarjeve založbe)

“Ljudje božji, volivci, Patrio sem imel in oblast; ko sem oboje izgubil, so izpregledale moje oči in so videle, da sem imel oblast in Patrio... Pokažite, mi volivci, kje je jama, zame izkopana,” bi se lahko po bližajočih se parlamentarnih volitvah glasile besede najbolj odgovornega za očitno enega največjih korupcijskih škandalov v Sloveniji.
Tako kot je v teh krajih v navadi, je tudi ta škandal povezan s trgovino z orožjem. Če pojem “patria” v latinščini že stoletja pomeni domovino, isti pojem z veliko začetnico - Patria - predstavlja podjetje, ki izdeluje orožje in strelivo. Poleg smrti, ki jo sejejo njeni proizvodi, je videti, da širom po svetu izvaža še korupcijo in ostalo, kar sodi zraven.
V zadnjih letih namreč podjetje skorajda ni prodalo orožja v tujino, ne da bi pri tem prišlo vsaj do sumov korupcije. Medtem ko so nekateri ob petkovi izpustitvi direktorja za Slovenijo in Hrvaško Reija Niittyenena iz pripora začeli že skorajda slaviti, predvsem pa preusmerjati pozornost javnosti s korupcije na industrijsko vohunstvo, je prišlo do nove aretacije na Finskem.
Pred tednom dni, 31. julija, so kriminalisti aretirali Margret Ibrahim. To je precej presenetljivo, saj ni bilo verjeti, da se bo ob očitanih nepravilnostih in med valom aretacij sploh pojavila na Finskem. A takoj, ko je prestopila mejo, so jo kot predstavnico Patrie v Egiptu pridržali.
Podjetje je pred nekaj leti egipčanski vojski prodalo havbice kalibra 155 milimetrov. Ker niso delovale, kot bi morale, kupci pa so bili z njimi vseeno zelo zadovoljni, je tehnični svetovalec podjetja, upokojeni podpolkovnik finske vojske Erkki Heinilä, posumil, da gre za korupcijo in zadevo naznanil finskim kriminalistom. Ti so začeli s preiskavo, ki še vedno ni končana. Medtem je v javnost prišlo kar nekaj podrobnosti, kako je deloval sistem podkupovanja. Finski novinarji so lani objavili račun, ki potrjuje, da je bila podkupnina v višini 11 odstotkov celotne vrednosti posla nakazana na njen račun pri Deutsche bank v Münchnu. S tega računa naj bi se denar delil naprej prejemnikom v Egiptu.

Ibrahimova in Wolf kot posrednika podkupnin?

Nekdanji direktor Sistemske tehnike poslej za Patrio?

Za 50 milijonov evrov razlike

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.