Uredništvo

 |  Politika

Predsednik novega parlamenta je Pavel Gantar

/media/www/slike.old/novice/novparlament.jpg

© Matej Leskovšek

Novoizvoljeni poslanke in poslanci so na ustanovni seji potrdili svoje poslanske mandate, s čimer je novi sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen. Sejo so nadaljevali s tajnimi volitvami novega predsednika državnega zbora, za katerega kandidira poslanec Zares Pavel Gantar, in ga tudi izvolili z 69 glasovi za in 13 proti. Poslanke in poslanci so na nadaljevanju ustanovne seje izvolili tri podpredsednike parlamenta. Novi podpredsedniki so z veliko podporo poslancev postali Miran Potrč (SD), France Cukjati (SDS) in Vasja Klavora (DeSUS).

Novoizvoljeni predsednik DZ se je v svojem nagovoru poslancem zahvalil za podporo ter izrazil upanje, da bo to častno in predvsem odgovorno funkcijo opravljal v dobro parlamentarne demokracije v Sloveniji.
Novoizvoljeni predsednik je v nagovoru opozoril na stare in podedovane težave, s katerimi se srečuje vsak mandat državnega zbora. Sem po njegovih besedah sodijo neuresničene odločbe ustavnega sodišča. "Sam bom storil vse, kar je v moji moči, da bi v razumnih rokih spremenili to stanje, še posebej v primerih, ko se te odločbe nanašajo na uresničevanje človekovih pravic," je napovedal. Zagotovil je še, da v tem mandatu namerava nadaljevati s politiko odprtega parlamenta. "V to hišo je potrebno spustiti več duha zelo živahne civilne družbe in poleg dialoga v parlamentu razvijati tudi dialog med parlamentom in civilno družbo. Veliko poti in možnosti imamo na razpolago," je nagovor poslancem zaključil novoizvoljeni predsednik DZ.

Predsednik republike Danilo Türk pa je v govoru poudaril, da bo v najkrajšem času opravil potrebna posvetovanja s poslanskimi skupinami in predlagal mandatarja za sestavo nove vlade. Novoizvoljenem poslancem pa je tudi dejal, da ni dobro, kadar se parlament reducira na mehanizem za glasovanje in preglasovanje. "Volja ljudstva, izražena na volitvah, je bila jasna, moja naloga pa je, da prispevam h konstituiranju novega državnega zbora in izvolitvi nove vlade z dejanji, ki mi jih nalaga ustava, kot tudi s potrebnimi posvetovanji - in to v najkrajšem času," je poudaril in zatrdil, da tako namerava tudi ravnati.
"Verjamem v dobro sodelovanje vseh poslanskih skupin in prepričan sem, da bo nadaljnji proces oblikovanja vlade kmalu uspešen," je še dejal Türk.


Novi poslanci

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.