Uredništvo

 |  Družba

V Evropi novi primeri okuženosti z virusom hiv

Epidemija okuženih z virusom hiv je še vedno pomemben zdravstveni dejavnik v Evropi, ob čemer pa podatki kažejo, da se v številnih državah povečuje število primerov okuženosti s tem smrtonosnim virusom, izhaja iz skupnega poročila Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) in evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije.

Iz 49 od 53 držav evropske regije WHO (podatki niso bili na voljo iz Avstrije, Italije, Monaka in Rusije) so lani poročali o 48.892 novih primerih okuženosti s hivom, medtem ko so v 48 državah odkrili 5244 primerov aidsa. Najvišjo stopnjo okuženosti z virusom hiv so zabeležili v Estoniji, Ukrajini, na Portugalskem in Moldaviji.

Kot sta danes, na dan svetovnega dneva boja proti aidsu, v skupnem letnem poročilu še navedla ECDC in evropski urad WHO, se je v 44 državah, ki so od leta 2000 konstantno posredovale podatke, število novih diagnosticiranih primerov skoraj podvojilo, in sicer z 21.787 na 41.949.

Podatki nadalje razkrivajo, da so v državah Evropske unije in Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta) leta 2007 na novo odkrili 26.279 primerov okuženosti z virusom hiv. Pri tem izstopajo Estonija, Portugalska in Latvija, najnižje stopnje pa so zabeležili na Slovaškem, Češkem in v Romuniji.

V državah EU in Efta med oblikami prenosa okužbe prevladujejo spolni odnosi med moškimi, sledijo pa heteroseksualni stiki.

V vzhodnoevropskih državah do prenosa okužbe z virusom hiv največkrat pride pri intravenskih uživalcih drog, v državah srednje in zahodne Evrope so to heteroseksualni spolni odnosi, čeprav se povečujejo tudi primeri okuženosti s hivom med homoseksualnimi moškimi. (STA, bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.