Uredništvo

 |  Svet

Katalonci za večjo avtonomijo

Na ulicah Barcelone se je v soboto zbralo več kot milijon ljudi, ki so zahtevali večjo avtonomijo Katalonije v okviru Španije. Izrazili pa so tudi nasprotovanje nedavni odločitvi španskega ustavnega sodišča o novem statutu Katalonije, in sicer da definicija, da so Katalonci nacija, nima pravne veljave, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Udeleženci so na protestih vihrali s katalonskimi zastavami, mnogi pa so nosili tudi transparente z napisom "Zbogom, Španija", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njihovo nezadovoljstvo je bilo v veliki meri uperjeno zoper nedavno odločitev španskega ustavnega sodišča. To je konec junija potrdilo bistvene točke novega statuta o avtonomiji Katalonije, ki tej španski pokrajini daje več pristojnosti na političnem in finančnem področju. V skladu s statutom je Katalonija upravičena do večjega deleža davkov, zbranih v Kataloniji, prav tako ima vlogo pri izbiri sodnikov in tožilcev na državnih sodiščih. Poleg tega ima regija nadzor nad infrastrukturo, kot so letališča in pristanišča, na svojem ozemlju in izdaja delovna dovoljenja za priseljence.

Ustavno sodišče ni potrdilo le 14 od skupaj prek 200 členov statuta, 23 pa jih je spremenilo. Poudarilo je tudi, da definicija, da so Katalonci nacija, ki je vključena v preambulo dokumenta, nima pravne veljave. Sodišče je med drugim potrdilo člen, da morajo Katalonci znati katalonski jezik, ki je eden od uradnih jezikov v pokrajini, kot neustavnega pa je označilo del, ki je katalonščini dajal prednost pred kastiljščino.

Pritožbo na ustavno sodišče je vložila največja španska opozicijska stranka, Ljudska stranka, ki trdi, da novi statut ogroža enotnost Španije. Sodišče pa je statut, ki ga je katalonski parlament sprejel leta 2005, leto kasneje pa še španski, presojalo štiri leta. Statut so leta 2006 na referendumu potrdili tudi Katalonci.

Španske regije - skupaj jih je 17 - uživajo različne stopnje avtonomije. Katalonija je ena od regij z največ pristojnostmi, med katerimi so tudi lastne policijske enote in pravica do uporabe katalonskega jezika. Novi statut podpira večina katalonskih strank, medtem ko nekatere manjše vztrajajo pri neodvisnosti pokrajine z nekaj prek sedmimi milijoni prebivalcev od 47-milijonske Španije. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.