Uredništvo

 |  Svet

Otroci nezakonitih priseljencev brez državljanstva?

Kongresni voditelji ameriške republikanske stranke vse glasneje pozivajo k spremembi 14. amandmaja k ameriški ustavi, po katerem je vsakdo rojen na ozemlju ZDA upravičen do državljanstva. Demokrati menijo, da gre za predvolilno razgrajanje pred jesenskimi kongresnimi volitvami. Republikanci so zalet dobili, ko so ankete pokazale, da večina Američanov podpira oster zakon o priseljencih zvezne države Arizona, ki je sicer večinoma razveljavljen. Predsednik ZDA Barack Obama in demokrati zakonu, po katerem bi med drugim morali arizonski policisti aretirati vsakega tujca brez dokumentov, nasprotujejo.

V torek je podporo razpravi o spremembi ustave izrekel vodja senatnih republikancev Mitch McConnell iz Kentuckyja. Pred njim so vprašanja o omenjenem amandmaju med drugimi začeli postavljati senator iz Arizone John McCain, vodilni republikanec v senatnem odboru za pravosodje Jeff Sessions ter Lindsey Graham iz Južne Karoline. Sessions je dejal, da snovalci ameriške ustave zanesljivo niso imeli v mislih, da lahko prileti nekdo iz Brazilije in ima v ZDA otroka, ki je potem do smrti ameriški državljan. Ameriški politični komentatorji se strinjajo, da gre za kratkoviden predlog, namenjen predvsem letošnjim kongresnim volitvam.

Ameriško ustavo je sicer možno spremeniti le po zapletenem postopku. Najprej je potrebna dvotretjinska večina v kongresu, nato pa še soglasje treh četrtin zveznih držav. Republikanci so v manjšini v obeh domovih kongresa, priseljenci iz držav Latinske Amerike, proti katerim je ta predlog usmerjen, pa iz leta v leto postajajo pomembnejši volilni blok. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.