Uredništvo

 |  Svet

Odšla je še ena hollywoodska legenda

Novico o igralčevi smrti je danes potrdil tiskovni predstavnik njegove hčere, prav tako igralke Jamie Lee Curtis, poročajo ameriški in tuji mediji.

Tony Curtis se je rodil v newyorški četrti Bronx. Za oskarja za najboljšo moško vlogo je bil nominiran za vlogo v filmu Beg v verigah v režiji Stanleyja Kramerja iz leta 1958. V tem filmu je upodobil pobeglega zapornika, soigralec mu je bil Sidney Poitier.

Posebno je bil znan po klasiki Billyja Wilderja nekateri so za vroče iz leta 1959, kjer je imel eno od glavnih vlog, ob Marilyn Monroe in Jacku Lemmonu.

Madžarska tiskovna agencija MTI v novici o Curtisovi smrti poudarja, da je bil Curtis madžarskega rodu, na svet pa je prišel kot Bernard Schwarz. Curtisovi starši so se priselili v ZDA iz madžarskega mesta Mateszalka. Curtis je tu pa tam obiskal domovino staršev. Od leta 1988 je bil častni predsednik sklada za obnovo sinagoge v Budimpešti. Madžarska mu je podelila enega od državnih odlikovanj. Leta 2008 je obraz posodil za turistično kampanjo.

Curtis je bil poročen šestkrat, dobil je šest otrok. Po operaciji na srcu leta 1994 se je lotil slikarstva in je celo redno razstavljal, še poroča MTI. V madžarščini so izšli njegovi spomini Ameriški princ.

Nemška tiskovna agencija dpa Curtisa označuje za enega od zadnjih velikih hollywoodskih legend. V filmih se je levil v morilce žensk, transvestite, plesalce na žici, gusarje. Predvsem pa je bil lomilec src - na filmu in v življenju.

Igralčev oče Mono Schwartz je bil znan igralec že doma, v ZDA mu ni uspelo, ker ni uspel obvladati jezika. Družino je potem preživljal kot krojač. Bernard Schwartz je torej zrasel v skromnih razmerah. Z enajstimi leti je bil že član ulične bande. Od malega se je bal materine graje. Izkazalo se je, da je bolehala za shizofrenijo. Mlajšega brata je povozil tovornjak, drugi brat je bil duševno bolan.

Mladi Schwartz si je kmalu nadel ime Tony Curtis. Sprva je v filmih ponazarjal kar like, kakršen je bil sam, potem je igral v kostumskih filmih, v Begu v verigah se je izkazal kot karakteren igralec, z Burtom Lancastrom in Gino Lollobrigido je blestel v filmu Trapez. Po filmu Nekateri so za vroče je sledilo obdobje snemanja komedij.

V zasebnem življenju, kot zna povedati hči, ni bil vedno tako zelo zabaven. "Nekaj ga je težilo vse življenje, sprostitev je sikal pri ženskah, mamilih in alkoholu," je povedala Jamie Lee Curtis. Očital si je, da je bil slab oče. Hudo ga je prizadela smrt sina Nicolasa, ki je leta 1994 umrl zaradi heroina, star 23 let.

Zadnja soproga je bila 42 let mlajša Jill, med prejšnjimi pa igralka Janet Leigh, s katero je imel hčeri Kelly in Jamie, obe igralki, in igralka Christine Kaufmann, s katero je prav tako imel dve hčeri. (STA, lpč)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.