Uredništvo

 |  Svet

Zmaga za Dilmo

Kandidatka vladajoče Delavske stranke, 62-letna Dilma Rousseff je zmagala v drugem krogu predsedniških volitev v Braziliji in tako postala prva predsednica države v zgodovini te južnoameriške države. Po preštetju 95 odstotkov glasov je nekdanje desna roka dosedanjega predsednika Luiza Inacia Lule de Silve dobila 55,6 odstotka glasov. Kandidat brazilskih socialdemokratov, nekdanji župan brazilskega mesta Sao Paulo, 68-letni Jose Serra je na volitvah v nedeljo dobil 44,4 odstotka glasov. V prvem krogu 3. oktobra je Rousseffova dobila 47 odstotkov glasov, Serra pa 33 odstotkov.

Rousseffova bo kot predsednica države zaprisegla 1. januarja. Kot je Rousseffova napovedala po izvolitvi, se bo posvetila boju proti revščini v državi, se zavzela za mednarodna pravila na finančnih trgih in izpostavila pomen naftnih zalog za financiranje socialnih projektov. Poraženec volitev Serra, ki ni uspel niti v drugem krogu volitev leta 2002, ko je zmagal Lula de Silva, je nekaj minut kasneje po nastopu Rousseffove, zmagovalki že čestital za zmago. »Danes so spregovorili volivci. Odločitev sprejemam s spoštovanjem in ponižnostjo,« je dejal nekdanji župan Sao Paula. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.