|  Politika

Golobič Pahorju in Kresalovi predlaga odstop vseh treh iz vlade

/media/www/slike.old/novice/golobi_bk_copy3.jpg

© Borut Krajnc

Predsednik Zares in minister za znanost in tehnologijo Gregor Golobič je danes predsedniku vlade in SD Borutu Pahorju ter predsednici LDS, notranji ministrici Katarini Kresal predlagal, da razmislijo o možnosti, da vsi trije predsedniki koalicijskih strank odstopijo kot člani vlade. To je povedal po današnjem kolegiju pri predsedniku vlade.

Golobič je Kresalovi in Pahorju predlagal, da odstopijo kot člani vlade in še naprej delajo v parlamentu ter zagotavljajo politično večino vladi, ki naj do konca mandata poskuša čim bolje opraviti delo. "Pred nami je pokojninska reforma, ki je izjemno pomembna, ne za to koalicijo ali vlado, pač pa je pomembna za Slovenijo in gospodarstvo v Sloveniji", je poudaril Golobič. Oba predsednika sta imela po njegovih besedah sicer pomisleke glede predloga.

Ocena stranke Zares je, da bi bil v sedanji situaciji odstop vseh treh ministrov iz vlade državotvorno dejanje, ki bi bilo načelno ter bi referendumsko odločanje o pokojninski reformi razbremenilo blokade in krize, v kateri je slovenska politika.

V stranki Zares sicer še ne vedo, kdo bi bil novi predsednik vlade, če bi bil predlog sprejet. "Menimo, da je to nedvoumna in suverena pristojnost največje parlamentarne stranke SD", je poudaril Golobič. V stranki Zares prav tako še niso razmišljali, kako naprej, če predlog ne bo sprejet. Po Golobičevih besedah želijo najprej v najkrajšem času koaliciji omogočiti nadaljnje delo.

Vse postopke izbire novega mandatarja bi bilo po njegovih ocenah mogoče izpeljati v mesecu maju. Pri tem je Golobič poudaril, da je najprej potrebno doseči dogovor, osebno pa ne vidi razloga, da bi se s tem ukvarjali več kot do konca tega tedna.

V primeru, da bosta tako Pahor kot Kresalova sprejela predlog, je po Golobičevem mnenju najpomembneje, da predsednik vlade čim prej sprejme odločitev in imenuje novega mandatarja. Večina vlade bi lahko po njegovih besedah ostala enaka, predlagal pa bo rekonstrukcijo vlade in menjavo določenih ministrov. "Ne samo ministrov stranke DeSUS, ki pravzaprav odhajajo iz vlade", je poudaril.

Pahorju sicer po Golobičevem mnenju ni mogoče oporekati, da "se ni predal poslanstvu, ki mu je bilo naloženo z volitvami". Po Golobičevih besedah gre sicer za težko odločitev, pri kateri ni enostavne rešitve. "Na ta način smo pokazali, da nam gre za to, da se stvari v Sloveniji premaknejo in ne razmišljamo samo o usodi ene stranke in koalicije", je dejal Golobič.

Predlog SDS k razpustitvi parlamenta Golobič ocenjuje kot eno izmed možnosti, vendar pa se mu ne zdi najučinkovitejša saj o razpustitvi parlamenta ne odločajo stranke in poslanske skupine temveč "vsak poslanec in poslanka zase". V stranki Zares tudi ne izključujejo možnosti predčasnih volitev, vendar pa menijo, da bi bilo miselno, da se pred tem spremenijo določene stvari v politiki. "Vlada bo sicer v četrtek sprejela predlog sprememb volilnega sistema," je dejal Golobič in ob tem poudaril, da bi bilo dobro povečati vpliv ljudi na to "kdo sedi v parlamentu".

Glede odstopa stranke DeSUS iz koalicije je Golobič še dejal, da je predsednik stranke upokojencev Karl Erjavec že od lanskega leta iskal trenutek, v katerem bi lahko povečal škodo za koalicijo in povečal dobiček zase. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.