Cerkvena cenzura

Umetnik naj bi, po mnenju župnika, žalil ameriške simbole

Umetnina Saša Sedlačka

Umetnina Saša Sedlačka

Ameriška vsesvetovna vojna proti terorju in vsem tistim, ki si upajo pomisliti, da Amerika ni ravno poseben primer zgledne demokratičnosti, je očitno v Sloveniji našla svoje privržence tudi med cerkvenimi predstavniki. Prejšnji teden je bila v Finžgarjevi galeriji v Trnovem otvoritev razstave Shock Society, na kateri so razstavljali različni umetniki iz Slovenije in Hrvaške, razstava pa je bila v Ljubljano pripeljana z mariborskega računalniškega festivala.

"Razstava je bila postavljena popoldne, snemala je tudi neka televizija, potem pa je prišel župnik iz Trnovega in zahteval, da se moja slika odstrani iz galerije ali pa prekrije z rjuho," razlaga Sašo Sedlaček, akademski kipar in avtor slike 192 United States, Jasper Johns 'The Flag' from 1945. Gre za sliko, na kateri je narisana ameriška zastava, na njej pa je 192 zvezdic, kolikor je držav sveta, slika pa je prekrita z neprebojnim steklom. "Slika pomeni razmislek o novi geopolitični ureditvi sveta in je tudi namenjena sklopu razstave Shock Society. V tem res nisem videl nobenega problema, to, da so mi prekrili sliko pa se mi zdi politična cenzura, poleg tega pa me nihče ni niti obvestil, da nameravajo mojo sliko prekriti," je zgrožen Sedlaček.

"Mi smo provocirali nazaj. Skupaj z župnikom smo se odločili, da sliko prekrijemo, v tem pa ne vidim nobene posebne zgodbe. Sicer pa smo prekrili tudi en tabernakelj. Če bi šlo za cenzuro, bi sliko umaknili," pravi šef Finžgarjeve galerije Gašper Demšar. Proameriško nastrojeni trnovski župnik Janez Pogačnik pa pravi, da je šlo preprosto za žaljenje ameriških simbolov. "Kot da bi žalili slovensko zastavo. To ni prav. Zastava je zastava, tukaj pa je šlo za karikaturo. Zato sem zahteval, da jo prekrijejo."

V galeriji so se torej odločili, da je župnik lahko tudi cenzor, in še dobro, da slike niso kar zažgali.