Postojnski agent

Šef italijanske obveščevalne službe rojen v Sloveniji

Če bi bil šef italijanske obveščevalne službe Slovenec, bi bilo res malo čudno in precej neverjetno, vendar bi se to teoretično lahko tudi zgodilo. Kako? S 1. oktobrom 2001 je bil za direktorja civilne obveščevalne službe v Italiji, imenovane SISDE - vojaška tajna služba se imenuje SISMI -, imenovan divizijski general karabinjerjev Mario Mori, rojen leta 1939 v Postojni. V biografiji direktorja tajne službe je naveden podatek, da je Postojna, kjer je bil rojen, v provinci Trst. Seveda vsi vemo, da je Postojna pač Postojna v Republiki Sloveniji. Po vsej verjetnosti je v letu 1939 v Postojni, ki se je tedaj imenovala Postumia, služboval njegov oče kot vojak, tako da se je Mori pač rodil na slovenskih tleh. Tako bi lahko ne nazadnje zaprosil tudi za slovensko državljanstvo.

Se pa biografija šefa civilne tajne službe, ki je še bolj tajna kot vojaška SISMI - ta je bila že večkrat vmešana v umazane politične posle, tudi s poskusom vojaškega prevrata -, bere kot vzorčna karierna pot klasičnega vojaškega častnika. Po končani vojaški akademiji leta 1965 je nato še 36 let služil v karabinjerskih enotah in napredoval do generala. Več kot 5 let je bil poveljnik protiteroristične karabinjerske sekcije v Rimu, kjer je vodil karabinjerje v boju proti organiziranem kriminalu. V letih 1986 do 1990 je vodil karabinjerje v Palermu v času največjih protimafijskih bojev, nato pa postal poveljnik ROS-a, specialne operativne italijanske karabinjerske enote za boj proti terorizmu. V letih od 1999 do 2001 je bil šef karabinjerske častniške šole in nato še poveljnik karabinjerjev v Lombardiji. Ker obvlada francoščino, je predaval tudi v državah EU in ZDA.

Kaj lahko na spletnih straneh SOVE, slovenske civilne obveščevalne službe, preberemo o direktorju slovenske tajne službe dr. Iztoku Podbregarju? Vodenje Sove mu je v karieri poseben strokoven izziv in nič drugega. Ima pa direktor Sove le nekaj skupnega s šefom italijanske tajne službe. Podbregarjeva žena je tudi rojena v Postojni.