Gregor Cerar

11. 1. 2006  |  Mladina 2

Cerkev svete preproščine se vrača

Upravno sodišče je razveljavilo sklep Urada za verske skupnosti glede statusa Cerkve svete preproščine

Drago Čepar

Drago Čepar
© Boban Plavevski

Ob sprejemanju novega Šturmovega zakona o verskih svoboščinah, ki naj bi bil bistveno bolj naklonjen velikim verskim skupnostim ali bolj rečeno RKC, je Urad za verske skupnosti sredi decembra dobil zaušnico z Upravnega sodišča. Slednje je razveljavilo odločbo Urada, da Cerkve svete preproščine ne vpiše v evidenco verskih skupnosti pri Uradu za verske skupnosti, in jo vrnilo v ponovno odločanje o njenem vpisu v register.

Cerkev svete preproščine (CSP) je religijsko gibanje, sestavljeno predvsem iz sociologov religije, pa tudi drugih diplomantov in študentov različnih fakultet. Verniki CSP, ki so vsi hkrati tudi duhovniki, "iskreno in globoko verjamejo v človeka", berejo razprave Kanta, Hegla in Heideggerja ter hodijo na nedeljske izlete v naravo. Direktor urada za verske skupnosti Drago Čepar jih je pred časom zavrnil, ker status navedene združbe določa, da je njihov član lahko samo oseba z najmanj univerzitetno visokošolsko izobrazbo ali visokošolsko izobrazbo z opravljenim magistrskim študijem oziroma ustrezno specializacijo ter najmanj desetimi leti delovnih izkušenj (spregledal je dejstvo, da o ostalih vernikih odloča skupščina cerkve). Pa čeprav nekatere druge cerkve jasno določajo, da so duhovniki lahko samo moški z visoko izobrazbo. Čepar pa je šel celo korak dlje in je za mnenje, ali je učenje CSP lahko vera ali ne, vprašal katoliško Teološko fakulteto, torej znanstveno ustanovo konkurenčne verske skupnosti (mnenje je spisal lazarist in Dnevnikov kolumnist Drago K. Ocvirk).

Upravno sodišče je sedaj odločilo, da delovanje CSP ni v neskladju z ustavo. Drago Čepar sodbe ni mogel komentirati, ker je sodbo upravnega sodišča prejel šele po novoletnih praznikih. Povedal je le, da jo bodo preučili in se morda v zakonskem roku pritožili nanjo. Sodbe so bolj veseli pri Cerkvi svet preproščine: "Sodba Upravnega sodišča je potrdila naše prepričanje. Na prvi pogled je težko verjeti, da je specializirana vladna služba izgubila tožbo zaradi nerazumevanja ustavne kategorije enakosti pred zakonom, torej pravne podlage, ki bi jo morala v svojem delu uporabljati najbolj pozorno in pogosto. Prav nič spodbudno ni niti dejstvo, da se je Cerkev svete preproščine po dvaindvajsetih mesecih naporov za pridobitev pravne osebnosti spet znašla na vratih vladnega Urada za verske skupnosti, ki je za svoj prvi in doslej edini odgovor potreboval pet mesecev ter posredovanje drugostopenjskega organa in varuha človekovih pravic," nam je med drugim v izjavi zapisal predstavnik CSP Gregor Lesjak.