Frančiškanska družinska znanost

Promocija znanosti s pomočjo družine, starševstva in zakonskega življenja

Borut Peterlin

Borut Peterlin
© Jure Zupan

Od prejšnjega tedna so znani rezultati letošnjega javnega razpisa za sofinanciranje programa promocije znanosti v letu 2007, za katerega je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo letos namenilo 290.000 evrov, torej približno 80.000 evrov več kot lani. Zanimivo lahko letos med projekti, katerih cilj naj bi bilo približevanje znanosti družbi, najdemo kar nekaj za zunanjega opazovalca nenavadnih tem. V primerjavi s temama, kot sta na primer Uporaba solarne energije v lesarstvu ter Tehnologija DNA in proteinskih biočipov v Sloveniji, so znanstveni programi, ki se ukvarjajo z družino in zakonom, morda nekoliko eksotični. Tako bo letos na primer Frančiškanski družinski inštitut za programa Predstavitev in promocija znanstvenih odkritij na področju družine, zakona in starševstva ter Znanost v družini in zakonu za mlade od države prejel kar 20.694 evrov oziroma skoraj pet milijonov tolarjev. Z družinsko problematiko in znanostjo se bo ukvarjal tudi Zakonski družinski inštitut Novo mesto, ki bo za programa Odnosi v družini ter Individualna priprava na zakon skupaj prejel 1724 evrov. Skupno bo letos ministrstvo torej namenilo slabih 8 % razpisanih sredstev za programe, ki bodo znanost promovirali skozi družinske vrednote. Zanimivo pa bo videti, kako bo na primer program Individualna priprava na zakon "vzpodbujal kreativnost in radovednost otrok in mladine ... z razvojem novih demonstracijskih eksperimentov na način, da jih lahko mladi sami izvajajo", kakršen je eden od ciljev tematskega sklopa, ki se posveča mladim.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €