Ana Jud

21. 8. 2001  |  Mladina 33

Usodna napaka matere narave

Položaj transseksualcev v Sloveniji

© U.Z.I.

Transseksualci so 'spolna manjšina', o kateri je razviti svet najmanj poučen, saj večina še zmeraj meni, da gre za hud in perverzen odklon od 'normalnega', ne glede na to, kaj naj bi 'normalno' pravzaprav označevalo ... Brez dvoma pa je transseksualnost še zmeraj uganka, ki buri duhove tudi med zdravniki. Strokovnjaki (nekateri operacije za spremembo spola podpirajo, drugi jim nasprotujejo ...) pravijo, da je transseksualnost motnja spolne identitete oziroma neomajna želja človeka, da bi bil nasprotnega spola, zato svoje počutje najpogosteje opisuje kot neprijetno stanje oziroma občutek, da v moškem telesu biva ženska, in narobe, da v ženskem telesu biva moški. Čeprav imajo take občutke včasih tudi povsem heteroseksualni ljudje (le katera ženska se po vadbi v studiu za fitnes včasih ne počuti kot prešvican moški delavec ...), so pri transseksualcih stvari precej bolj zapletene. Do svojih anatomskih značilnosti čutijo odpor, pravzaprav gnus, včasih tudi sovraštvo, zato želijo s kirurškimi posegi in hormonskim zdravljenjem doseči trajno spremembo spola. Marsikje, tudi v Sloveniji, transseksualce pogosto zamenjujejo s transvestiti, čeprav ti svojo spolno drugačnost nakazujejo le z drugačnim, izzivalnim in pretiranim načinom oblačenja in ličenja, pri čemer se nekateri vzburijo, drugi ne, želje po dokončni spremembi spola pa ne čutijo. Drugače od transvestitov so transseksualci v resnični stiski, saj je njihovo počutje odvisno od psihične prilagoditve napačnemu telesu, to pa je stresno in naporno. Splošno nezadovoljstvo, ki ga sami enačijo s trpljenjem, jih ponavadi žene v skrajnosti: nekateri se zaprejo v svoj svet, s slepim ali vsiljenim prepričanjem, da je vse tako, kot mora biti, ker je tako pač 'normalno', drugi, ki se morebiti odločijo za operacijsko spremembo spola, uživajo v očitnem ekshibicionizmu in razkazovanju in tako iščejo potrditev svoje prave identitete, tistih, ki bi se uspešno spravili sami s sabo in normalno zaživeli z ženskim ali moškim spolom, pa je malo. Ker je slovenska družba znana po nestrpnosti do vsega, kar se ni pripravljeno podrediti ustaljenim družbenim okvirom, pa je malo tudi tistih, ki so o svoji 'napaki' pripravljeni odkrito spregovoriti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €