Desant na ministrstvo

Nočni desant Morisa na obrambno ministrstvo - ali je bila Slovenija leta 1994 na robu vojaškega udara?

Po četrturnem nizkem letu v trdni temi sta pilota vojaškega helikopterja končno ugledala baterijske luči, ki so medlo označevale improvizirani helidrom na ljubljanskem Barju. Med kratkim pristankom se je vanj vkrcala četa do zob oboroženih slovenskih rambov, z našitki Moris na ramenih in z brzostrelkami Heckler & Koch s pravimi naboji v rokah. Helikopter se je po hitrem dvigu obrnil proti svojemu cilju. Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije. Stražarji in varnostniki na ministrstvu so zaspano čakali na konec nočne izmene, ko jih je ob 4.21. uri zjutraj prebudil telefonski klic. "Izvajamo nočno vajo. Helikopter z našimi specialci bo pristal ob ministrstvu. Brez panike," se je zaslišalo na drugi strani telefonske žice. In nekaj minut za tem je helikopter nenadoma pristal na nogometnem igrišču ob nekdanji Vojaški gimnaziji, iz njega pa so poskakali oboroženi morisovci in zasedli obrambne položaje. Tak nočni desant se je v noči s 27. na 28. februar 1994 ponovil še enkrat.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €