Potapljanje vladajoče stranke

Je padec podpore javnega mnenja kazen za cincanje?

© Denis Sarkić

Ko so anketarji Centra za raziskovanje javnega mnenja končali redno mesečno poizvedovanje, katero stranko bi ljudje volili, če bi bile volitve ta vikend, se je na semaforju zasvetil pomenljiv rezultat. Anketa Politbarometer kaže, da bi za LDS glasovalo 17 odstotkov vprašanjih. Za SDS, največjo opozicijsko stranko, bi glasovali 16 odstotkov vprašanih. Le točka razlike. Tako tesnega rezultata že dolgo ni bilo. Vsaj zdi se tako. Na volitvah leta 2000 je namreč LDS zbrala 36 odsotkov glasov, SDS kot druga najmočnejša stranka pa se je ustavila nekaj desetink pod 16 odstotki. Tisti del raziskave Politbarometer, ki je dostopen na internetu, do tokratne meritve ni še nikdar zabeležil, da bi rating LDS padel pod 20 odstotkov. In tudi javno-mnenjski rating SDS v zadnjih letih ni zrasel prek 15 točk. Ali torej februarski rezultati že kažejo, da bo na jesenskih volitvah prišlo do spremembe oblasti? Se vladavina LDS, ki je - s polletno prekinitvijo - trajala tri mandate, izteka? Bo nekaj mesecev trajajoča štorija o izbrisanih na oblast katapultirala sedanjo opozicijo? Volitve v državni zbor bodo čez dobrih 230 dni, še pred tem, čez štiri mesece, pa se bodo zgodile volitve v evropski parlament. Evropske volitve bodo torej dober test za jesenske parlamentarne volitve. Ob pomenljivem spreminjanju predvolilnih ratingov pa se velja vprašati, zakaj se to dogaja. Se je kdaj v preteklosti že pripetilo kaj sorodnega?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €