Retuširanje zgodovine

Divja privatizacija simbolnega kapitala slovenske osamosvojitve

'S temi slikami ste naredili več kot pa mi s puškami!' - Janez Janša leta 1991 o Mladinini knjigi Deset dni vojne za Slovenijo

'S temi slikami ste naredili več kot pa mi s puškami!' - Janez Janša leta 1991 o Mladinini knjigi Deset dni vojne za Slovenijo
© Barbara Serien

Jon Premik se je rodil 29. junija 1991. Enkrat pozno popoldne je bilo. Naslednji dan, niti 24 ur še ni bil star, je bil alarm, ki je napovedoval zračni napad. Mama Tina ga je nesla v zaklonišče. Babice pa so pomagale. "Neverjetno, kako mirni so bili otročički, medtem ko smo čakali v zakonišču. Sploh se niso drli," se spominja Tina. "Ni bilo enostavno," pravi Nada Butinar, danes glavna sestra v ljubljanski porodnišnici. "Matere in novorojenčke smo morali seliti iz četrtega nadstropja v klet. Tudi ženske, ki so rodile s carskim rezom, so morale same v zaklonišče. Ni šlo drugače. Sto nas je bilo v zaklonišču. In v zaklonišču smo imeli tudi en porod," pravi Nada Butinar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €