Volja civilne iniciative

Zver je kritike sedanjega strokovnega sveta za splošno izobraževanje ignoriral, hkrati pa je oblikoval svet po svoji meri

Strokovni svet RS za splošno izobraževanje, eden najpomembnejših organov šolstva, je prejšnji teden soglasno zavrnil predlog meril za vpis v srednje šole, ki ga je pripravilo ministrstvo za šolstvo. Zapletlo se je že prej: ob nagli spremembi zakona o osnovni šoli, ki jo je izpeljal minister Milan Zver, ne glede na pripombe strokovnjakov, češ da bi bilo najprej pametno oblikovati merila za vpis v srednje šole in šele nato spreminjati zakon, ki je ukinil eksterce. Predsednik sveta Marjan Hribar je ob zavrnitvi dejal, da "gre že za žaljiv odnos predlagatelja, ki poskuša pomembne zadeve delati pavšalno". Marko Kerševan je merila označil kot šest vrstic, ki so žalostne. Vprašal se je, ali ob obstoječi zakonodaji ni mogoče vključiti ekstercev v merila. Drugi člani strokovnega sveta so opozarjali, da obstaja možnost, da so kršene človekove pravice učencev, kajti učenci ob vpisu v osnovno šolo niso bili seznanjeni z merili, ki se sedaj sprejemajo, poleg tega pa tudi v začetku šolskega leta niso vedeli, kako pomembne bodo ocene letošnjega leta za vpis naprej.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €