Vanja Pirc

19. 1. 2006  |  Mladina 3  |  Politika

Najboljši kandidati

Koalicijski poslanci so člane programskega sveta izbrali po navodilih

Janez Janša in Jože Tanko

Janez Janša in Jože Tanko
© Matej Leskovšek

Prejšnji teden je parlament, ki si je z novim RTV-zakonom podelil pravico, da imenuje skoraj celotno vodstvo nacionalne RTV, po pričakovanjih spustil skozi vse predlagane kandidate. Med novopečenimi člani programskega in nadzornega sveta je sicer več kot polovica ljudi, ki so v preteklosti tako ali drugače podpirali ideje sedanje vlade. Med njimi so bili tudi štirje predstavniki RKC, ki se ji je koalicija s tem očitno zahvalila za podporo pri sprejemanju novega RTV-zakona. Kako je očitek pokomentiral vodja poslancev NSi Alojz Sok? Da je pač "70 odstotkov državljank in državljanov te države na popisu izjavilo, da so pripadniki te institucije". Še kakšna zanimiva misel iz razprave? Poslanec SDS in avtor novega zakona o RTV Branko Grims je v programskem svetu najbolj vesel Mita Trefalta, "ki je delal najboljši zabavni program, kar ga je ta radiotelevizija imela v minulih letih". Hm, se spomnite Košnikove gostilne in Kolesa sreče? Marjetka Uhan iz NSi pa bo pomirjena, ko bo nov veter na RTV poskrbel za "manj pornografije". Poslanka je požela salve smeha začudenih gledalcev.

Izšlo se je torej po pričakovanjih. Pa vendar smo med razpravo izvedeli zanimivo podrobnost. Razjasnilo se je, kako je bil dejansko izbran RTV-jev programski svet. Oziroma šestnajsterica, ki v programskem svetu zastopa civilno družbo. Tisti poslanci vladajočih strank, ki so v mandatno-volilni komisiji izbrali finaliste med "civilniki", so namreč dobili listek, na katerem je pisalo, koga naj obkrožijo. Za to je menda poskrbel šef SDS-ovih poslancev Jože Tanko. Koalicijski poslanci, ki imajo v komisiji večino, so nato marljivo izvolili skoraj vsa imena s plonk listka. Slovnične napake na plonkcih jih očitno niso vrgle s tira.

Izbor "civilnikov" pa je naletel na številne kritike. Liberalna akademija je šestnajsterico "civilnikov" po razkritju plonk listka denimo pozvala k odstopu, ker so bili imenovani s pomočjo političnega kupčkanja. Že pred glasovanjem v parlamentu pa je protestiral predsednik Društva slovenskih skladateljev Jani Golob. Glasba namreč predstavlja vsaj polovico radijskega in vsaj tretjino televizijskega programa, pa vendar je bil ta podatek za komisijo, ki je izbirala finaliste, očitno "tako nezanimiv in nepomemben", da ni v programski svet imenovala niti enega glasbenika. "Kandidatov je bilo kar nekaj. Recimo dekan Akademije za glasbo in še en profesor z akademije, ki sta mislila, da imata politično podporo, zdaj sta pa videla, da je nista dobila. Tudi tisti, ki so podpirali novi zakon o RTV Slovenija, niso prišli skozi. Med glasbeniki očitno trenutno ni nikogar, ki bi imel dovolj veliko politično težo," meni Golob. Vseeno pa se je v programski svet uspelo prebiti gospe, ki je "ljubiteljica glasbe". "To ni primerljivo. V programskem svetu bi moral biti nekdo, ki je v stroki doma, ki ima avtoriteto in za seboj bazo."

Oglasili so se tudi športniki. Natančneje, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ), ki je tokrat ostal brez predstavnika v RTV-jevih organih. Se je koalicija s tem maščevala OKS ali Janezu Kocijančiču, dosedanjemu predsedniku sveta RTVS, ki je v svetu predstavljal OKS, branitelji novega RTV-zakona pa so mu očitali, da je glavni krivec za novi zakon? "Mi smo namenoma predlagali osebo, ki je povsem nepolitična, gre za dolgoletnega športnega delavca Janeza Matoha, a kljub temu ni dobil podpore," je ogorčen generalni sekretar OKS-ZŠZ Tone Jagodic. Čeprav športni program predstavlja pomemben del RTV-jeve programske sheme, parlamenta nista prepričala niti Srdan Kuret, ki so ga predlagali hokejisti, gorniki in šahisti, niti Bojana Muhič Vojska, ki so jo predlagali domžalski atleti. Je bil torej kompenzacija Mito Trefalt, kandidat gibalnega ŠD Brazde vzdržljivosti?

Protestirala je tudi Zveza društev General Maister. Tudi njihov predsednik Milan Lovrenčič, ki ga poznamo kot pobudnika postavitve spomenika Rudolfa Maistra v Ljubljani in tudi kot pobudnika uvedbe domovinske vzgoje v šole, namreč poslancev ni prepričal. "Gre za popolno ignoranco in nezanimanje za ohranitev domoljubja. Za menoj ne stoji le Zveza društev General Maister, temveč tudi borci NOB, veterani osamosvojitvene vojne, med katere sodi tudi Janša, združenje Sever, zveza častnikov, tigrovci. Velika žalitev je, da nihče od njih ni dobil svojega predstavnika," meni Lovrenčič. Predvideva pa, da ga vladajoča koalicija, ki so ji sicer njegove ideje o domoljubju blizu, ni podprla zaradi dveh razlogov. Ker so ga podprli tudi borci NOB in ker je pred mesecem dni podelil priznanje Milanu Kučanu.

Zapletlo pa se je tudi na sami RTV, kjer so prejšnji teden zaposleni izbirali svoje predstavnike v programskem in nadzornem svetu RTV. V programskem svetu bo informativni program zastopala radijska novinarka Tatjana Pirc, tehnični sektor Tom Zalaznik, kulturno-umetniški program pa radijska napovedovalka Nataša Bolčina Žgavec. Zanimivo je, da je imela po prvem štetju glasov na devetih volilnih mestih Žgavčeva 409 glasov, odgovorni urednik otroškega in mladinskega na televiziji Milan Dekleva pa 410. Kako je prišlo do preobrata? Ko je vrhovna volilna komisija prejela zapisnike in glasovnice s posameznih volišč, se je odločila še enkrat prešteti glasove. Takrat so ugotovili, "da je bila pri enem volilnem odboru glasovnica v korist kandidatke Nataše Bolčina-Žgavec nepravilno razvrščena v kupček glasovnic za kandidata Milana Deklevo". Glasovnico so preložili na kup Žgavčeve in ta se je z glasom več uvrstila v programski svet. Zanimivo je, da se volilna komisija ni vprašala, kako se je napačna glasovnica znašla na kupu in ali je ni morda kdo podtaknil. To sicer ni bil edini zaplet. Dekleva menda sploh ni smel voliti, ker ga ni bilo v volilnem imeniku, čeprav ima kot redno zaposleni pravico do glasovanja.

Zdaj so torej znani vsi člani nadzornega sveta in 28 od 29 članov programskega sveta RTV. Manjka le še predstavnik SAZU, ki bo izbran februarja. Potem pa se lahko začne bitka za novega generalnega direktorja RTV.