Sporni kandidat

Izbira novega načelnika generalštaba slovenske vojske je sprožila vprašanje izobrazbe Antona Krkoviča, pomočnika načelnika generalštaba

Pismo predsedniku - predsednik republike dr. Janez Drnovšek je prejel anonimno pismo, ki naj bi ga podpisali častniki GŠ SV

Pismo predsedniku - predsednik republike dr. Janez Drnovšek je prejel anonimno pismo, ki naj bi ga podpisali častniki GŠ SV
© Arhiv Mladine

Potem ko je s položaja načelnika generalštaba odstopil generalmajor Ladislav Lipič, so se za ministra Karla Erjavca začeli težki časi. Verjetno težji kot v času, ko je poslal štiri vojake na nevarno misijo v Irak, saj sta ga takrat podpirala vlada in njen predsednik Janez Janša, česar ob imenovanju novega načelnika generalštaba ni mogoče reči. Takoj po odstopu Lipiča se je začelo govoriti o njegovem nasledniku. Prvo ime je bilo Anton Krkovič, ki trenutno zaseda položaj namestnika načelnika. Bolj kot ne je bil Krkovič predlog medijev. Tako je vsaj govoril minister Erjavec: "Brigadir Krkovič ni bil nikdar kandidat za načelnika generalštaba. Njegovo ime se je pojavilo zgolj v medijih, tako da tega ne moremo povezati z zadevo, ki je povezana z njegovo izobrazbo."

Vendar si sodeč po intervjujih, ki jih je dal v zadnjem času, Krkovič tega položaja izjemno želi in meni, da ga bo prej ali slej tudi zasedel: "Če bi zasedel to mesto, zakaj pa ne? Če sem ga prvič, takrat ko je bilo to najtežje, zakaj ne bi še kdaj? Ampak jaz sem, priznam torej, človek, ki pozitivno misli. In moja prva ambicija je preživeti še naslednjih 50 let. In prepričan sem, da se bo v teh 50 letih še marsikaj zgodilo," je povedal Krkovič za POP TV. Brigadir Krkovič je trenutno na položaju, od koder mu to veliko željo lahko omogoči samo njegov prijatelj Janez Janša, s katerim sta se spoprijateljila predvsem v poosamosvojitvenih časih, ko se je dobro služilo s preprodajanjem orožja. Zlobni jeziki celo pravijo, da Krkovič pozna veliko neprijetnih skrivnosti o orožarskih poslih iz tistega časa. Za Delovo Sobotno prilogo Krkovič samozavestno pravi: "Če bi me minister predlagal za to mesto, sem prepričan, da bi me predsednik vlade RS gospod Janez Janša tudi podprl." Po drugi strani pa še bolj zlobni pravijo, da se prijateljstvo krha. Tako bi lahko vsaj sklepali po izjavah prvega operativca kabineta Janeza Janše, ki je sicer zaposlen pri Slovenskih železnicah: "Seveda ima tudi on šibke, tako kot jih imamo vsi. Recimo njegova, bi rekel, taka, ki ga včasih malo spravi v slabo luč, je, da zaradi preobremenjenosti pozabi na prave prijatelje, včasih pa tudi komu spregleda kakšno napako, ki bi mu je po mojem ne bi smel," je o Krkoviču za POP TV povedal njegov prijatelj Darko Njavro.

Janša se je očitno znašel med dvema ognjema, na eni strani sta prijatelj, ki mu je vedno stal ob strani, in njegova želja, da bi postal načelnik generalštaba, na drugi pa zakon, ki vojaku s končano poklicno srednjo šolo ne omogoča vodenja generalštaba. Kakorkoli že, v bran Antona Krkoviča so stopili vsi uravnoteženi mediji od Dela, Maga do Demokracije, češ da se velikega osamosvojitelja res ne sprašuje, kakšno šolo je končal, saj menda tudi Tita niso spraševali, ali ima končano fakulteto ali ne, pa je bil maršal. Ker pa naj bi v Sloveniji le veljali zakoni, se postavlja vprašanje, kaj je v resnici s Krkovičevo izobrazbo. Sam priznava, da ni končal dodiplomskega študija, hkrati pa pravi, da je njegova diploma, ki si jo je pridobil na Royal College of Defence Studies, enakovredna podiplomskemu študiju. "Royal College of defence Studies nima statusa civilne fakultete, je pa najvišja šola v sistemu vojaškega izobraževanja v Veliki Britaniji," nam je povedala dr. Ljubica Jelušič s katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede in dodala: "V povezavi s študijem RCDS je težko uporabiti besedo podiplomski. Zlasti zato, ker je britanski vojaški izobraževalni sistem drugačen od našega. Naša Šola za častnike - čeprav se izvaja po diplomi, nikoli ni bila podiplomska šola. Se pravi, da je s tem izrazom treba biti kar zelo previden. Na RCDS je mogoče narediti magisterij stroke iz mednarodnih študij, vendar ga je treba delati na King's College Univerze v Londonu, sama RCDS pa ni akreditirana za dajanje javno priznanih oblik izobrazbe." Tako stroka.

Vsekakor se morajo v tujini pridobljene diplome v Sloveniji najprej nostrificirati. Tuja diploma brez priznanja in ovrednotenja, kot to predvideva zakon, ne pomeni nič oziroma ni veljavna. Krkovičeva diploma je torej, tudi če bi bila ustrezna, neveljavna, ker pri nas ni priznana. Krkovič kljub temu že nekaj časa zaseda delovno mesto pomočnika načelnika generalštaba, za kar je potrebna univerzitetna izobrazba ali visoka strokovna s specializacijo ali magisterijem. Krkovič tega nima. Minister Karl Erjavec pravi, da ne bo ukrepal, dokler se ne bo končal postopek priznanja Krkovičeve diplome na RCDS: "Od tega bo odvisen Krkovičev status, do končanja postopka pa minister ne bo posegal," nam je povedal ministrov strokovnjak za stike z javnostmi Franc Stanonik. Minister bo torej nezakonito stanje, ki ga je podedoval, dopuščal tudi v prihodnje.

Ker je bil Krkovič zelo oster do vseh tistih, ki imajo ustrezno izobrazbo, so se, sicer anonimno, oglasili tudi nekateri slovenski častniki, ki jih je zmotilo, da nekdo brez ustrezne izobrazbe nekaznovano zaseda tako visoko mesto. Sprašujejo se, ali je Slovenija sploh pravna država, če zakoni za nekatere veljajo, za nekatere pa ne. Anonimne častnike GŠ SV je tudi zmotilo, da brigadir Krkovič na uniformi Slovenske vojske nosi srebrno zvezdico, ki je slovensko označevanje činov sploh ne pozna, v tujini pa naj bi ta zvezdica pomenila generala z eno zvezdico. Tako naj bi Krkovič dvojno kršil predpise: prvič, predstavlja se kot general, čeprav je brigadir, in drugič, nosi srebrno zvezdico ameriških generalov, kar je proti predpisom o nošenju uniforme Slovenske vojske. Častniki se tudi sprašujejo, kako so ga lahko nadrejeni sploh poslali v Anglijo na šolanje, ko pa je znano, da nima končanega dodiplomskega študija. Mimogrede, na šolanje naj bi ga poslal Janez Janša med Bajukovo vlado. Zmotilo jih je tudi, da Krkovič zaničevalno govori o Akademiji JLA, medtem pa je sam končal šolanje za rezervne oficirje v Banjaluki, nato še šolo za komandante diverzantskih odredov v Pančevu in šolo za komandirje čet in bataljonov v Sarajevu. Še najbolj pa jih skrbi, ker si Krkovič praktično prisvaja obrambni projekt MSNZ.

Na anonimno pisanje slovenskih častnikov pa se je že odzval vrhovni poveljnik Slovenske vojske, predsednik države Janez Drnovšek. Jana L. Lah, svetnica predsednika Republike Slovenije za odnose z javnostmi, nam je sporočila: "Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je prejel nepodpisano pismo častnikov GŠ SV, v katerem je predstavljeno neprimerno vedenje brigadirja Toneta Krkoviča, ravno tako pa tudi njegovo izobraževanje na Kraljevi akademiji. Zato bo predsednik republike prejeto pismo poslal ministru za obrambo Karlu Erjavcu in zahteval pojasnilo oziroma odgovor na to, ali navedbe v pismu držijo." Glede na to, da je večino tega, kar Krkoviču očitajo, slednji tudi priznal, pa je najbrž bolj umestno vprašanje, ali si bo minister Karl Erjavec upal ukrepati.