Gregor Cerar

20. 7. 2007  |  Mladina 28  |  Politika

Nadzoru ni mogoče uiti

Dr. Matej Kovačič iz Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij na FDV, strokovnjak za vprašanja zasebnosti in nadzora v virtualnem prostoru

© Miha Fras

Če govorimo o pravici do zasebnosti, je treba vedeti, da zasebnost ni neka absolutna pravica. V primeru kriminalne dejavnosti ali pri vprašanju varnosti so posegi v zasebnost lahko upravičeni. Bistveno pa je, da so posegi zakoniti in da jih ni preveč. Problem pri elektronskih tehnologijah je v tem, da totalitarni režimi včasih niso imeli tehnologije, da bi na tako lahek način spremljali komunikacije, saj ljudje niso uporabljali interneta ali mobilnih telefonov. Dosjeji so sicer obstajali, a v papirnati obliki, in iskanje po njih je bilo razmeroma zamudno. Danes baze podatkov omogočajo preprosto povezovanje in iskanje podatkov. Največja težava poseganja v zasebnost je, da je nadzor postal preobsežen.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!