Bernard Nežmah

13. 11. 2000  |  Mladina 46  |  Družba

Ne vrediš ni pola pizde vode!

© Tomo Lavrič

Vlak nekje med Šidom in Beogradom. Šest potnikov nas sedi v kupeju. Šest neznancev. Ko mladec, ki končuje policijsko akademijo, izve, da sem iz Slovenije, vagon oživi. Nesojeni Slobotov gardist, brezposelni hrust, učiteljica zemljepisa, upokojeni železničar in stara mamka začno drug prek drugega spraševati, kramljati in se radostiti klepeta s tujcem. Od leta 1990 ni nihče od njih šel dlje kot do prvih prekmejnih madžarskih mest. "Kaj si mislite o nas? S čim se ukvarjate? Kako, da ste prišli?" Mamka ne more verjeti ušesom, ko povem, da prihajam na mednarodno konferenco o srbskih psovkah v Novem Sadu. "Uuu, dajte nam povedat, zakaj pri nas tako preklinjamo?" Ja, psovke so posebne besede, ki nam služijo zdaj kot napadalni meč, zdaj kot ščit, da se ubranimo nasilnežev okoli nas, poskusim pojasniti ta sociolingvistični fenomen v ljudskem jeziku. - Sprejeto! V sosednjem vagonu in po hodnikih prepevajo Delije, ki gredo na evropsko tekmo C. Zvezde.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €