Šette, otto, mora, cinqu, do ...

Turnir v mori cantadi, igri vaških gostiln

Zmagovalca Franko in Vitorio na levi

Zmagovalca Franko in Vitorio na levi
© Andrej Medica

Morda je malce banalno, toda katera igra je najbolj razširjena v istrskih gostilnah, predvsem v poznih večernih urah, skratka v času, ko so navzoči že primerno okajeni? Odgovor bi lahko bil dolg in analitičen, če bi hoteli upoštevati vse vidike globalizacije, glede na število priseljencev tudi različnost kultur, intelektualno raven, stopnjo izobrazbe itd. Tisti, ki ste pomislili na kakšno igro s kartami, morda na briškulo in tršet, ste v zmoti. Toda če niso karte, je kratek odgovor, ki ga izstrelimo brez razmišljanja, vsaj tisti, ki tu pa tam obiščemo kakšno gostilno, mora cantada. Ja, to je tista igra, ko nasprotnika z dlanmi tolčeta po mizi in na ves glas vpijeta cifre v italijanščini.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €